Közösség és nyelv

II. anyanyelvi juniális

2012. június 22. december 8th, 2013 Nincs hozzászólás

Anyanyelvi szervezetek összefogásával megtartottuk a II. anyanyelvi juniálist a magyar nyelv otthonában, Kazinczy egykori birtokán, Széphalomban. Ahogyan tavaly is, most is A Magyar Nyelv Múzeuma adott otthont a kétnapos rendezvénynek, ami összekapcsolódott a Múzeumok Éjszakájával.
A pénteki nap a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda bemutakozásával kezdődött, a jelenlévők bepillantást nyerhettek, hogyan is ad választ a nyelvstratégiai kutatócsoport a beérkező helyesírási kérdésekre. Este Kerekes Barnabás, az ifjúsági szervezet vezetősége licitjátékot vezetett a szemináriumi teremben. Három csapat, az ELTE, a Manyszi és az ASZISZ csapata mérte össze taktikai képességeit, gyorsaságát, ügyességét és tudását. A licitjátékban a csapatok sokáig szorosan egymás mellett haladtak, ám egy ügyes lépésnek köszönhetően az anyanyelvi táborokban már „megedződött” anyanyelvápoló ifjúság megnyerte a játékot. Az este zárásaképp a helyi amatőr színjátszó társulat adott elő tréfás jeleneteket.

A szombat délelőtt kulináris élvezetekkel kezdődött, ám mindebbe csak szellemileg kapcsolódhattunk be. Egy konferencia keretén belül az előadók írók vacsoráiban, Krúdy étkeiben kalauzoltak el minket, majd megnyílt az ideiglenes pálinkakiállítás is.
A múzeumba eközben folyamatosan érkeztek a látogatók, iskolás csoportok, hogy megtekintsék a kiállításokat. Zajlott a felolvasólánc, ahol az ifjúsági tagozathoz bekapcsolódva bárki fölolvashatta kedvenc verseit, prózáit. Így az órákig tartó felolvasás alatt elhangzottak Reményik Sándor, Weöres Sándor, Radnóti Miklós, Kosztolányi Dezső és mások írásai is.
Az előadóteremben Minya Károly élményközpontú nyelvtanórát tartott, amelyre nagyok és kicsik is kíváncsiak voltak. Akik pedig inkább az irodalom felé hajlanak, azok Fráter Zoltán versíró kurzusán vehettek részt a szemináriumi teremben.
A múzeumkert eközben élettel telt meg. A legkisebbek társasjátékot játszhattak, a nagyobbak pedig az anyanyelvi rejtvényekkel kiplakátolt falak előtt törhették a fejüket a különböző furfangos feladatokon.
Közben kezdetét vette a Múzeumok Éjszakája is. Immár hagyomány, hogy ez az alkalom megemlékezéssel kezdődik, Kazinczy Ferenc sírjánál, amit harangáldás követett. Az 1777-ben öntött besztercebányai harangnak méltó otthona lesz ezentúl A Magyar Nyelv Múzeuma, hogy az illő alkalmakkor megkonduljon.
Az Új Liszt Ferenc Kamarakórus külön erre az alkalomra összeállított Magyar vers – magyar zene című koncertjével örvendeztette meg a látogatókat.
Majd egyszercsak megjelent a múzeumban Kazinczy Ferenc és Török Sophie, s egy tárlatvezetésre invitálták a vendégeket. A mauzóleumban a szerencsések tanúi lehettek Török Sophie lánykérésének, majd ezt követően bepillantást nyerhettek Kazinczy életének állomásaiba. A kosztümös tárlatvezetés folytatódott a múzeumban is, majd maga Kazinczy Ferenc is beült és meghallgatta az Anyanyelvápolók Szövetségi Ifjúsági Szervezetének bemutatkozó elődását, és az ezt követő Tetten ért szavak élő adását is, amelyben a hangsúly a nyelvi humorra helyeződött.
S ha mindez nem volna elég, Kazinczy és felesége között vita alakult ki, amit a látogatók segítségével próbáltak orvosolni. Kötélhúzással szerették volna eldönteni, melyiküknek van igaza, így bárki beállhatott Kazinczy vagy Török Sophie csapatába. Természetesen a feleségnek lett igaza… A visszavágón is.
Az estén jelen volt a Bokréta Néptáncegyüttes, akik biztosították a múzeumkertben a jó hangulatot, s közös néptáncra és Szent Iván éji tűzugrásra hívtak mindenkit. Közben anyanyelvi könyveket lehetett vásárolni, a hegyaljai boszorkánykonyha ízletes finomságait, illetve kiváló tokaji borokat kóstolhatott bárki.
A Magyar Nyelv Múzeuma most is élettel telt meg, s ezt a múzeumi pezsgést körüljárta Kazinczy szelleme, a nyelvi kultúra és az anyanyelv szerete.

Muszka Ágnes

Leave a Reply