Közösség és nyelv

III. anyanyelvi juniális

2013. július 05. április 12th, 2017 Nincs hozzászólás

„Mindez csak egy vers; vagyis játék a szavakkal.” – Weöres Sándor nyomában a III. anyanyelvi juniálison.Az idei, III. anyanyelvi juniális nem zajlott „büntetés-végrehajtás” nélkül, a rendezvény első programja ugyanis a Sátoraljaújhelyi Börtönmúzeum látogatása volt, ahol többek között megtudhattuk, hogy magát az épületet fogvatartottak segítségével restaurálták. Láthattunk képeket a különböző büntetés-végrehajtásokról a különböző korokban, megtapasztalhattuk – ha csak egy pár perc erejéig is – milyen a rácsok mögötti élet.

A „börtönlátogatás” zárása tökéletesen hű volt a cellalét miliőjéhez, hiszen következő programunkra a széphalmi Kazinczy Mauzóleumba egy valódi rabomobillal szállítottak el minket.
Kazinczy birtokát a PIM – A Magyar Nyelv Múzeuma munkatársainak segítségével ismerhettük meg játékos vetélkedőkön keresztül.

És ha már a Tokaji borvidéken jártunk, jó magyar emberekként elengedhetetlen, hogy „belekortyoljunk” a hely jellegzetes nedűibe. Az első napot egy kellemes borkóstolással zártuk, valódi boros pincében, valódi borok között, a Szilágyi pince jóvoltából az Ungvári pincesoron.

Második napunk már a Weöres Sándor-emlékév jegyében telt. A W.S. 100 esszékonferencia keretében Weöres Sándor 100. születésnapjára emlékeztünk.
Pomogáts Béla személyes élményeiről is beszámolt nekünk, Weöres Sándorral való találkozásaikról, baráti kapcsolatukról és természetesen a költő szeretett fekete macskájáról. Nagy L. János tanár úr Szegedről „Rím, bólintó tilinkó, / csordulj szivemre, vers…” című előadásában a Weöres Sándor versek hangzásvilágáról beszélt nekünk. Fráter Zoltánnal játszottunk a szavakkal Weöres Sándor verseiben. Balázs Géza Weöres verseinek kiszámíthatóságát vizsgálta, míg Minya Károly Weöres szóteremtő zsenialitását méltatta. Dénes Ágota szombathelyi tanítónő az anyanyelvi nevelés szolgálatába állította Weöres gyermekverseit, végezetül pedig Nyiri Péter a múzeum megbízott vezetője Weöres gyermekverseink játékosságáról és a nagyfokú harmóniájáról beszélt előadásában.

A WS középiskolás élményverseny eredményhirdetését követően megtanulhattuk a versírás rejtelmeit Fráter György „gyorstalpaló verstanfolyamán”.

Este a juniális programja kapcsolódott az országszerte zajló Múzeumok Éjszakájához is. Az este megemlékezéssel vette kezdetét a Kazinczy-sírkertben, majd Gyulai Líviusz irodalmi illusztrációkból álló kiállításának megnyitójával folytatódott.
A nap fénypontja, a korábbi évekhez hasonlóan, idén is a kosztümös tárlatvezetés volt, amely során maga Kazinczy Ferenc és felesége, Török Sophie (Kerekes Zsolt és Dömötör Andrea személyében) kalauzolta el a látogatókat a kertben és az emlékcsarnokban.
Az idei juniálison nem csak egy évfordulót ünnepeltünk (WS 100), a rendezvény színvonalát emelte, a hatvanhatodik életévét betöltő Sebő Ferenc jelenléte, aki együttesével megzenésített versekkel derítette jókedvre közönségét.

Vidám anyanyelvi szófordulatokkal gazdagította a nézőket Balázs Géza élő Tetten ért szavak rádióadása (melyben – külön nagy élményként – Pölcz Ádám mellett jómagam is közreműködhettem.) A nap zárásához közeledve a játékos kedvűek bekapcsolódhattak az anyanyelvi licitjátékba, amelyet Kerekes Barnabás vezetett. Éjfél közeledtével „a magyar nyelv bástyájának” tetejéről megtudtuk az év szava pályázat eredményeit, de volt Szent Iván éji tűzugrás, szambaoktatás és táncház is…

Azt bizonyosan kijelenthetjük, aki idén is velünk juniálisozott, most sem unatkozhatott, egy igen tartalmas, értékes és szórakozható programnak lehettünk részesei. Köszönjük a szervezőknek, támogatóknak az élményeket!

Balogh Ramóna

Leave a Reply