Közösség és nyelv

Ismét vezetőségi ülést tartott az ifjúsági tagozat

Megtartotta hagyományos vezetőségi ülését a szövetség ifjúsági tagozata január 31 – február 1. között. A vezetőség a szövetség szakmai helyzetéről, az idei év elkövetkezendő programjairól, a határon túli szervezetekkel való kapcsolattartás formájáról, valamint az anyanyelvi programok terjesztésének lehetőségeiről tartott megbeszélést.

Szélesedik az anyanyelvi események köre

Az év egyik legfontosabb feladata, hogy a határontúli szervezetekkel felvegyük a kapcsolatot, és az év eseményeit a tájnyelvek jegyében rendezzük.
Az anyanyelvi programok köre is egyre szélesedik. A szokásos rendezvényeken túl – mint például a táborok, tanácskozások – idén olyan eseményekkel bővül az anyanyelvi naptár, amelyekkel középiskolásokat, kívülállókat szeretne megszólítani az ifjúsági tagozat, nyelvi játékokon, versenyeken keresztül.

Az ifjúsági tagozat egyik célja, hogy képviseltesse magát minden olyan eseményen, versenyen, amely az anyanyelv jegyében zajlik, s minél több fiatal, új tagot tudjon közelebb hozni a szövetség céljaihoz.

A vezetőségi ülésen szó volt az anyanyelvi műsorok helyzetéről is, kiemelkedően a Nyelvőrzőről, ami januártól kéthetente jelentkezik a Duna Televízió műsorán. A szokásos csapatverseny mellett ismét visszatért a magazinműsor is, amelyet az idei évtől az ifjúsági tagozatból kinőtt videós csapat ötletei alapján és segítségével forgatnak.

Új arculat, új honlap

Tavaly a magyar nyelv napjához szorosan kapcsolódva megújult a szövetség honlapja. Ehhez egy szerkesztőség alakult az ifjúsági vezetőség néhány tagja közül, akik azért dolgoznak, hogy a honlap minél igényesebb, értékesebb tartalmat nyújtson mindazoknak, akik érdeklődnek a szövetség, valamint az anyanyelvi kultúra iránt.
Az új arculathoz kapcsolódik a szövetséget reklámozó ajándéktárgyak, pólók, vászontáskák, kártyanaptárak előkészítése is, amelyek megtervezéséről és kivitelezéséről szintén az ifjúsági tagozat gondoskodik.

A vezetőség elkezdte előkészíteni a XXII. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor programját. A tábort idén Széphalomban, Kazinczy birtokán, A Magyar Nyelv Múzeumában rendezik meg augusztus 8–17. között.
Emellett a 2014. évi magyar nyelv napja programjának előkészítése is megkezdődött, amely idén a tájnyelvek köré épül majd, bevonva a lehető legtöbb szervezetet, személyiséget a Kárpát-medence területéről.

Muszka Ágnes

Leave a Reply