Játék és nyelv

Itt a helyesírási kvíz!

2014. március 19. március 18th, 2017 21 hozzászólás
Simonyi Zsigmond helyesírási verseny - helyesírási kvíz

Közeleg a Simonyi Zsigmond helyesírási verseny 3. fordulója, amelyen az általános iskolás diákok budapesti, megyei valamint határon túli fordulón mérik össze tudásukat. Itt dől el, hogy kik azok, akik továbbjutnak majd a májusi Kárpát-medencei döntőre. Itt a helyesírási kvíz!

A 3. forduló április 5-én lesz. Addig már nincs sok idő a felkészülésre. Hogy elősegítsük a gyakorlást, készítettünk egy helyesírási kvízt. Lássuk, ki lesz a legjobb! Várjuk a hozzászolásokban, hogy ki milyen eredményt ér el!

Íme a helyesírási kvíz:

A kvízkérdéseket készítette: Muszka Sára

21 hozzászólás

 • Andrea Cserháti szerint:

  93%…:)

 • Juhász Fanni szerint:

  100% :)

 • Erzsébet Gabriella Czopyk szerint:

  87%. A manóba, az Erzsébet-híd az én koromban még kötőjeles volt.

  • QuikFit szerint:

   Amennyiben a néni „ideje” 1954 előtt volt, akkor valóban így lehetett, vö.: http://www.nyest.hu/hirek/megzabolazva-es-tulterhelve
   („Az 1954-es 10. kiadás 246. pontja szakított azzal a korábban is vitatott gyakorlattal, hogy a közterületek nevében a köznév elé kötőjel kell: tehátÜllői út, Ady Endre utca, Marx tér.”)

   • Zigomer Trubahin szerint:

    Ez speciel nem igaz, mert csak az 1984-es kiadás sorolta be a hídneveket a többi közterületnév közé, lásd: http://www.e-nyelv.hu/2008-04-15/hidnevek/

    Különben szerintem teljesen logikus lenne az Ady Endre utcához hasonló utcaneveket kötőjellel írni, ez ugyanis jelentéssűrítős szóösszetétel: Ady Endréről elnevezett utca. Nem véletlen, hogy németül is kötőjellel kell írni az ilyeneket (pl. Ernst-Reuter-Platz, illetve egytagú névnél egybe, pl. Friedrichstraße). Az utcanevek különírása csak megbontja a helyesírás logikus rendszerét, és mivel rengeteg ilyen nevet lát az életében az ember, nem csoda, hogy a legtöbbeknek eszébe sem jut kötőjellel írni a normál tulajdonnév –köznév kapcsolatokat.

    • QuikFit szerint:

     Teringettét, igazad van. A híd valóban nincs a többi között az ’54-es szabályzatban, a szótárrészében pedig Margit-híd van. Köszönöm az észrevételt. És elnézést a dezinfóért! Valamint különösen elnézést kérek parasztlánytól, hogy “le”néniztem. – Hozzáteszem, még mindig ezerszer jobb így, mint ha fordítva történt volna… :-)

     (Ugyanakkor megjegyzem, de csak zárójelben, hogy amit írtam, abból semmire sem lehet mondani, hogy “nem igaz” :-) – de a hozzászólásom mondandójára sajnos igen.)-:

    • QuikFit szerint:

     A másik feléhez:

     “ez ugyanis jelentéssűrítő szóösszetétel: Ady Endréről elnevezett utca”
     Ahogy írtad, “elnevezett”, vagyis ez a neve. Ezt nem nevezném jelentéssűrítő összetételnek. (Vagy “nyelvészetileg” tényleg az? Nem vagyok szakember.) Amit írtál, az azt jelenti, hogy minden név+megnevezett szerkezetet kötőjellel szeretnél látni? Hm… Ez eléggé bekavarna, még belegondolni is alig merek… Vagy csak a tul.név + (kisbetűs) köznév alakulatokat? Vagy hogy képzeljem el ezt?
     Azért feszegetem, hogy mi mindenre terjedne ez ki, mert közben “a helyesírás logikus rendszerét” óvnád… “Mindenre” igaz lesz, hogy konzisztens legyen a rendszer?

     “németül is kötőjellel kell írni az ilyeneket (pl. Ernst-Reuter-Platz, illetve egytagú névnél egybe, pl. Friedrichstraße). Az utcanevek különírása csak megbontja a helyesírás logikus rendszerét”
     Ööö… Ja, ráadásul a többeleműeket összekötőjeleznénk??… Oh du meine Güte!… Ez csak vicc lehet.

     “és mivel rengeteg ilyen nevet lát az életében az ember, nem csoda, hogy”
     Pontosan, nagyon sokat számít, hogy az ember mennyi milyet lát életében. Ezt az utca/tér/híd/(és minden egyéb? gimnázium? mozi? étterem? megye? múzeum? kórház? könyvtár? stb. stb.)-kötőjelezést szerinted mennyire venné be a magyar gyomor? Nem lenne könnyű keresztülverni és átszokni, kb. az ly eltörléséhez tudnám mérni…

     “… a legtöbbeknek eszébe sem jut kötőjellel írni a normál tulajdonnév–köznév kapcsolatokat.”
     Na jó, azért ezt az analógiás megoldást nem lehet ennyire a többi szempont fölé helyezni, mert akkor tényleg töröljük el az ly-t már holnap, vagy írjuk ly-nal a muszájt (ehh, de kár, hogy nem megy egyszerre a kettő, melyikkel kezdjük? :-), stb. …

 • Kamilla Bezzegh szerint:

  88% :D

 • Viktória Vajó szerint:

  100% :) Nem azért, de ez mind nagyon alap példa a szabályokra, akinek nem sikerül legalább 80%-ra, az el is bújhatna szégyenében…

 • Argint Stork szerint:

  Azokhoz szólok, akiknek 100% lett. Az első kérdésnél véletlenül nem az “a” megoldás a helyes? Mert szerintem a hármas az tuti hibás, amit elméletileg helyesnek jelöl.

 • Juhász Fanni szerint:

  nem mert az ápr. az április rövidítése és oda kell a pont

 • Kovacs Alexa szerint:

  87% Haha! Pedig én anno bekerültem a Kárpát-medencei fordulóba :D

 • Kovácsik Zsombor szerint:

  Helyesírás level: 5324604425649738

 • Józsi Rokolya szerint:

  Ez rossz.Mindig 80%ad de jó csinálom.

  • QuikFit szerint:

   :-D Persze, jó az az eredmény – csak nem tökéletes. :->
   A tesztnek nincsen baja (most próbaképpen megcsináltam 100%-ra – de egyszer már megvolt, és picit még puskáztam is most :-) –, úgyhogy a 80%-od azt jelenti, hogy néhány választ eltévesztettél. Szerencsére a végén kiírja, hogy mik voltak/lettek volna a helyes válaszok, úgyhogy nem kell kétségek között vergődnöd, rögtön kiszínezheted helyesírási tudásod fehér foltjait… :-)

 • Zoli Gréczi szerint:

  A teszt több sebből is vérzik. Több olyan kérdés is van, ahol a válasz nem egyértelmű. Ez olyan nagyon magyar teszt, ahol csak az a jó válasz, amit a szerkesztő elképzelt. De ha a kérdés sem világos, akkor aztán biztos a rossz válasz…
  Az Erzsébet-hidat én is kötőjellel tanultam. Minek ezt évente változtatni??
  A János dűlő esetében jó lett volna tudni, hogy a az eredeti nevet hogyan írják, mert akkor egyértelmű a válasz.

  Vagy pl. a balettáncos. Hét szótagig egybeírjuk.

  • QuikFit szerint:

   Kedves Zoli!

   A hozzászólásod több sebből is vérzik. (Tulajdonképpen alig találtam rajta ép bőrfelületet… És akkor még nem beszéltem a valószínűsíthető belső sérülésekről…)

   > „Több olyan kérdés is van, ahol a válasz nem egyértelmű.”

   Kérlek, írj példát!

   > „Ez olyan nagyon magyar teszt, ahol csak az a jó válasz, amit a szerkesztő elképzelt.”

   Most nem nézem végig újra, de emlékeim szerint akkurátusan olyan kérdéseket válogatott az elátkozott szerkesztő, amelyek egy az egyben szerepelnek a szabályzatban is (tehát nem csak a szótárban van, vagy nem csak következik a szabályból, hanem példaként is szerepel). Igaz ez az általad írt „problémákra” is:
   Erzsébet híd: 182.
   János-dűlő, János-dűlői: 176.
   balett-táncos: 62.

   De abban kétségkívül igazad van, hogy ez „nagyon magyar teszt”… :-)

   > „De ha a kérdés sem világos, akkor aztán biztos a rossz válasz…”

   Feleletválasztós tesztnél ez természetesen nem igaz – de az valóban növeli az esélyt a jó válaszra, ha az ember megérti a kérdést, ezzel nem áll módomban vitatkozni. :-)
   Szerencsére ebben a tesztben ugyanaz az egyszerű kérdés van minden feladatban: „Melyik a helyes?” Ha ezt összevetjük azzal, hogy a cikk címe: „ITT A HELYESÍRÁSI KVÍZ!”, akkor talán nem jelent nagy kihívást a kérdés értelmezése: azt jell eldönteni (vö. „Melyik…”), hogy a hatályos helyesírási szabályzatnak melyik forma felel meg (vö. „…a helyes?”).
   Remélem, segítettem. :-)

   > „Az Erzsébet-hidat én is kötőjellel tanultam. Minek ezt évente változtatni??”

   Nincs évente változtatva, 1984 óta különírandó. (Az azt megelőző, ’54-es szabályzatban a szabálypontok szövegében nem találtam hidat, de a szótárrészben valóban kötőjeles a Margit-híd.)

   Másrészről viszont egy helyesírási tesztben/versenyben pont helye van olyan kérdéseknek is, amelyek a legutóbbi kiadással változtak – hiszen hol máshol kérdezzék ezt, ha nem itt?… (Sokkal jobb, ha egy ilyen, nehéz kérdésekre kihegyezett tesztben kérdezik, mint ha a „mezei” kisiskolásokat szívatják vele, nemde?…)

   No persze azoknak sem tilos kitölteni a tesztet, akik csak „ugatják” a helyesírást – csak hát nekik érdemes fokozott óvatossággal közelíteni a tudásuk és a szabályzat között tátongó szakadékhoz, és kellő szerénységgel kezelni a várható (bár számukra talán meglepő) eredményt.

   > „A János dűlő esetében jó lett volna tudni, hogy az eredeti nevet hogyan írják, mert akkor egyértelmű a válasz.”

   Igen, ha valaki nem tudja, hogy hogyan írandó az eredeti, akkor nehezebb dolga van annak származékaival is. De mi ezzel a gond?…

   (2+3)*4=? – Vajon felháborodnál-e, ha a metakversenyen nem kötik az orrodra, hogy mennyi 2+3? :-)

   > „Vagy pl. a balettáncos. Hét szótagig egybeírjuk.”

   AkH. 62.: „Ha egy összetett szó előtagja hosszú mássalhangzóra végződik (pl. sakk), utótagja pedig ugyanolyan mássalhangzóval kezdődik (pl. kör), a szóelemző elvet követve megtartjuk az alkotó tagok eredeti írásmódját. Az összetételt ilyenkor kötőjellel tagoljuk: sakk-kör, balett-táncos (…)”

   A szabályzat elérhető a neten is: http://mek.oszk.hu/01500/01547/

   (Gyorsan nézd, mert mindjárt jön az új kiadás!…
   http://mta.hu/mta_hirei/szeptemberben-jelenik-meg-a-magyar-helyesiras-szabalyai-tizenkettedik-kiadasa-136386/
   :-)

 • Yara szerint:

  15/10
  Annyi, hogy most már a tizenkettes kérdésre nincsen helyes válasz, vagyis több helyes válasz van, mert már a csehhel is helyes, nem csak a méhvel. Amúgy a kvíz jó lett, nekem tetszik.

Leave a Reply