Játék és nyelv

Itt az anyanyelv nemzetközi napja kvíz!

2014. február 21. június 10th, 2014 3 hozzászólás

Az UNESCO közgyűlése 1999-ben február 21-ét az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánította, hogy felhívja a figyelmet a Föld nyelvi sokszínűségére. Ebből az alkalomból összeállítottunk egy kvízt amelyben megtippelheti, hogyan nevezik az anyanyelvet egyes nyelveken. Vajon ki éri el a legjobb eredményt? Várjuk a hozzászólásokban!

Miért február 21?

Pakisztánban 1952-ben az urdu nyelvet nyilvánították az egyetlen hivatalos nyelvvé. Bangladesben, mely akkor még Pakisztán része volt, tiltakozások kezdődtek, mivel a bangladesiek anyanyelve nem az urdu, hanem a bengáli. A bengáli nyelvi mozgalom Dakkában február 21-én nagy tüntetést szervezett, de a rendőrség keményen lépett fel a tüntetőkkel szemben és közülük ötöt megölt. Bangladesben ezt a napot azóta a bengáli nyelvi mozgalom napjaként ünneplik.

Az esemény emlékére és Banglades javaslatára nyilvánították az anyanyelv nemzetközi napjává február 21-ét. 2000-ben ünnepelték először és azóta minden évben rendezvényeket, szimpóziumokat tartanak ezen a napon. (Wikipédia)

És íme a kvíz!

3 hozzászólás

  • andris05 szerint:

    40%

  • Zsuzsa Kovács szerint:

    Most fedeztem fel ezt a kvízt, kitöltöttem, és majd elájultam: 90%-os lett:)) Nagyon érdekes, hogy nagyrészt csak a megérzéseimre tudtam hagyatkozni, és várakozásomat meghaladva ilyen jól sikerült.

  • Anyanyelv szerint:

    Ezt a kvízt csak tippelni tudja az, aki az anyanyelvén kívül egy nyelvet sem ismer. Talán ezen eltipródhatnak “nyelvet sem ismer”, vagy “nyelven sem beszél”.

Leave a Reply