Közösség és nyelv

IV. anyanyelvi juniális és Múzeumok éjszakája A Magyar Nyelv Múzeumában

2014. június 24. november 15th, 2020 Nincs hozzászólás
IV. anyanyelvi juniális - Szabó Balázs Bandája

Szent Iván-éj közeledtével ismét Széphalomba, A Magyar Nyelv Múzeumába látogattunk a IV. anyanyelvi juniális és a Múzeumok Éjszakája rendezvényeire. A háromnapos rendezvénysorozat idén is több, a nyelv és a nyelvi kultúra iránt érdeklődőt vonzott Kazinczy egykori birtokára.

Ebben az évben az anyanyelvi juniális eseményei közé az első nyelvésztábor programjai is beékelődtek, így a pénteki napon leginkább a nyelvészet és a nyelvstratégia iránt érdeklődők hallgathattak előadásokat. Kugler Nóra, az ELTE adjunktusa a kognitív és funkcionális nyelvészetről beszélt, Bencze Lóránt a Magyar Nyelvstratégiai Intézet munkáját mutatta be, Fráter Zoltán pedig nyelvészkedő írókról osztott meg néhány gondolatot.

További képek a médiatárban »

Az anyanyelvi juniális legmozgalmasabb napja idén is a szombat volt, hiszen A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának Irodalmi nyelvünk szülőföldjén című esszékonferenciája után az MTVA által felállított sátorban bárki kipróbálhatta, hogy milyen lehet a hírolvasók munkája és bepillanthatott a televíziós műsorkészítés titkaiba.

A Múzeumok éjszakája programjai fáklyás megemlékezéssel kezdődtek a Kazinczy-kertben. Az este egyik fénypontja Kazinczy Ferenc és felesége Török Sophie tárlatvezetése volt, akik közös élményeiket, életük apró szeleteit mutatták be a közönségnek, az ASZ ifjúsági tagozatának közreműködésével.

További képek a médiatárban »

Mindezek után dalszövegírás, anyanyelvi licitjáték Kerekes Barnabással, élő Tetten ért szavak, a 2013-as év szava kihirdetése, majd néptánc és tűzugrás következett.

Az i-re a pontot pedig Szabó Balázs Bandájának koncertje tette fel, akik megzenésített versekkel és saját szerzeményekkel érkeztek A Magyar Nyelv Múzeumába.

További képek a médiatárban »

 Terjéki Tamás

Leave a Reply