Közösség és nyelv

Kazinczy-gála Szegeden a magyar nyelv napja tiszteletére

2014. november 19. március 18th, 2017 Egy hozzászólás

A magyar nyelv napja alkalmából gálaestet rendezett az Anyanyelvápolók Szövetsége szegedi csoportja. Az országos rendezvények sorát gazdagító színvonalas ünnepség igazi örömünnep volt. Az est során egykori és mai Kazinczy-érmes diákok vállalták, hogy ismételten megmutatják tehetségüket.

Műsorukban versek, novellák szerepeltek, de emellett elhangoztak olyan esszérészletek is, amelyekhez kedves emlékek fűződnek, hiszen a Kazinczy-versenyek döntőinek legszebb szövegei voltak. Mély és igaz gondolatokat fogalmaztak meg a szerzők, ezek tolmácsolása, értő és értető megszólaltatása igazán szép feladat volt. Több részlet is elhangzott Ravasz László és Gál Sándor műveiből, de nem maradhatott el Babits Mihály és Pilinszky János írása sem. Az előadók többsége a Radnóti Miklós Gimnázium és a Gábor Dénes Középiskola diákja volt, közülük néhányan összetett első helyezést értek el a Szép magyar beszéd verseny országos döntőjén, sőt az egyetemisták versenyén is szaporították éremgyűjteményüket.

Zene és anyanyelv

A Kazinczy-érmes diákok mellett énekesek és hangszeres előadók is helyet kaptak a változatos programban. A Vántus István Zeneművészeti Szakközépiskola és a Tömörkény István Gimnázium diákjainak fellépése felejthetetlenné tette az estet. A népdalénekesek különleges produkcióval kápráztatták el a hallgatóságot: a gyimesi és moldvai dallamok mindenkit elbűvöltek. Különleges volt a Karolina Iskola két diákjának, Vilmos Rékának és Vilmos Etelkának az előadása, a magyarbődi népdalcsokor. Magyarbőd a mai Szlovákia területén fekszik, Kassától 14 km-re. Míg 1910-ben többségében magyarok lakták a falut, mára sajnos csak 26 fő vallja magát magyarnak az 1400 lakosból. A térség zenéje átmenetet alkot a palóc terület és a Bodrogköz, valamint az Ung-vidék népzenéje között, több esetben erős szlovák hatással. Az előadás különlegessége volt a kétszólamú éneklés. Szintén felejthetetlen volt az ötödik osztályos Kopasz Helga éneke, amelyben a szép dallamok mellett a csángó kiejtés jellegzetességeit is megfigyelhettük. Jó volt hallani a tehetséges fiatal zenészek és énekesek produkcióit is a prózai művek között.

A 25 éves Anyanyelvápolók Szövetsége

Az est második része meglepetéssel kezdődött: Terjéki Tamás, az ifjúsági vezetőség tagja (néhány éve a Gábor Dénes Középiskola diákja volt) bemutatott egy rövid filmet az Anyanyelvápolók Szövetségének munkájáról. Így megemlékeztünk a Szövetség fennállásának 25. évfordulójáról is.

Örömünkre a közönségnek nagyon tetszett a Kazinczy-gála műsora, méltó volt arra, hogy a magyar nyelvet ünnepeljük vele Szegeden. Reméljük, jövőre is sikerül megszervezni valamilyen ünnepséget. Azt tervezzük, hogy a magyar nyelv napján vetélkedőt szervezünk a város középiskolásainak, és szóba került egy kiállítás megrendezése is. Sok ötletünk van, igyekszünk néhányat megvalósítani.

A gálán Váradi Miklós, a Gábor Dénes középiskola tanára készített videófelvételt.

Némethné Balázs Katalin
szervező

Leave a Reply