Ünnepségünk

Kazinczy-verseny Szegeden

2024. március 07. március 8th, 2024 Nincs hozzászólás

A tavaszi időszak visszatérő eseménye az iskolákban a Kazinczy-verseny. Így volt ez Csongrád-Csanád vármegyében is februárban és márciusban. Az általános iskolások kezdték: az 5. és 6. osztályosok még próbálgatták a hangjukat, igyekeztek bemutatni, milyen pontosan, jól tudnak olvasni. A 7. és 8. osztályosoknál már nagyobb volt a tét, a legjobbak továbbjutottak a kisújszállási félországos döntőbe, ahol arany, ezüst vagy bronz Kazinczy-jelvényt kaphatnak majd jó teljesítményükért. Némethné Balázs Katalin tanárnő tudósítása.

Az igazán nagy megmérettetés azonban minden évben a középiskolásoké iskolai, vármegyei fordulóval, majd a győri országos döntővel, ahol a Kazinczy-éremért folyik a vetélkedés. Ez olyan elismerése a szép beszédnek, az értő és értető felolvasásnak, amelyre egész életükben büszkék azok, akik ezt megkapták.

Csongrád megye az egyik legeredményesebb megye volt a versenyek eddigi történetében, bízunk benne, hogy a sikersorozat folytatódik a jövőben is. Ennek jegyében szervezte meg az idei vármegyei döntőt az a tanári csapat, amely épp negyedszázada vállalta fel ezt a feladatot Szegeden. Két évtizedig a Gábor Dénes iskola volt a verseny helyszíne és legfőbb támogatója, az utóbbi években ezt a szerepet a Szent-Györgyi Albert Agóra vette át.

.

Március 1-jén 41 szegedi és Csongrád-Csanád vármegyei diák érkezett az Agórába, a háromfordulós versenyre. A színvonalas megnyitó után, amelyet a Radnóti Gimnázium diákjai tettek ünnepélyessé, egy írásbeli feladat megoldásával kellett megmutatniuk a versenyzőknek, mennyire tudatosak a mondatok értelmezésében, hogy tudják kiemelni a fontos információt, kapcsolni a kisebb nyomatékú szavakat. Az ezt követő szóbeli két részből állt: először egy háromperces szabadon választott esszé- vagy tanulmányrészletet kellett felolvasni, majd a kötelező szövegnek, Péntek János szép gondolatsort tartalmazó írásának a tolmácsolása következett.

A fiatalok gimnáziumi és szakképző kategóriában vetélkedtek. A gimnazisták közül Szegedről Papdi Kíra Rebeka, az SZTE Gyakorló Gimnáziumának tanulója és Papp Kata Réka, a Radnóti Gimnázium diákja, a vármegyéből pedig Gyalog Lilla, a Horváth Mihály Gimnázium és Olasz Linett, a Németh László Gimnázium versenyzője jutott az országos döntőbe. A szakképző kategóriában a Déri Miksa Technikum két diákja, Péter Flórián és Széll Sámuel Donát képviseli Szegedet, a vármegyéből pedig Szántó Emese, az Eötvös József Technikum és Pálinkás Enikő, a Boros Sámuel Technikum diákja utazhat Győrbe.

A kiváló szakemberekből álló zsűri – mint mindig – most is értő szemmel és füllel választotta ki a legjobbakat, ezért reméljük, hogy az alapos felkészülés után az áprilisi díjkiosztón, Győrben szaporodik Csongrád-Csanád vármegye Kazinczy-érmeseinek tábora.

Leave a Reply