Kultúra és nyelv

Kazinczy-verseny Szegeden

2023. március 17. március 18th, 2023 Nincs hozzászólás

A középiskolások Kazinczy-versenyének Csongrád-Csanád vármegyei döntője március 10-én zajlott le a Szent-Györgyi Albert Agóra szervezésében. A helyszín ugyan a Katolikus Ház volt, mert az Agóra a téli lezárás után technikai meghibásodás miatt nehezen indította el a fűtésrendszerét, de a jóakarat, az összefogás megmentette a rendezvényt, és a nap végén széles mosollyal nyugtázhattuk, hogy sikeres, zökkenőmentes volt a verseny. Némethné Balázs Katalin beszámolója

A megméretésen részt vevő 32 diák öt településről érkezett, legtöbben persze a szegedi iskolák képviseletében. Külön kategóriában mérték össze tudásukat a gimnazisták és a szakképző iskolák tanulói. A megnyitó ünnepségen Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke köszöntötte a diákokat és az őket kísérő tanárokat. A műsorban szerepelt Farkas Gréta, a Tömörkény István Gimnázium tanulója, aki sándorfalvi népdalokat adott elő, valamint Sztankovits Réka, a Gábor Dénes Technikum diákja, ő pedig Garai Gábor Magyarul című versét mondta el.

A verseny három részből állt: először egy írásbeli hangsúlyjelölési feladatot kellett megoldani, majd a szabadon választott szövegeket adták elő a versenyzők a neves szakemberekből álló zsűri előtt. A legnehezebb a harmadik forduló volt, amikor egy addig ismeretlen szöveget kellett felolvasni rövid felkészülés után. A szöveget Kerekes Barnabás zsűrielnök, a Kazinczy-díj Alapítvány elnökhelyettese választotta ki, küldte Budapestről. Kiemelkedő teljesítménnyel inkább a gimnazisták csoportjában találkozott a zsűri, a szakképzősöknél – bár nagyon gyenge teljesítmény nem volt – van mit javítani még az országos döntőbe jutott tanulóknak is. A szakmai értékelésre érdemes volt odafigyelni, mert hasznos tanácsokat kaphattak a résztvevők a szövegértelmezés, megszólaltatás, hangsúlyozás, hanglejtés tekintetében. Ha belegondolunk, magyarórákon is az egyik legfontosabb feladat a szövegértés fejlesztése, a verseny ezt a célt (is) szolgálja.

A vármegyéből és külön Szegedről kategóriánként az első és a második helyezést elért tanulók vehetnek részt a győri országos döntőben, ahol a legjobbak Kazinczy-érmet kapnak. Az idei versenyen a következő tanulók képviselik a vármegyénket Győrben: Tóth-Godó Benedek (Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium), Patkós Dorottya (Tömörkény István Gimnázium), Gyalog Lilla (Horváth Mihály Gimnázium), Olasz Linett (Németh László Gimnázium), Sztankovits Réka és Schröffel Csilla (Gábor Dénes Technikum), Pálinkás Enikő (Szentesi Boros Sámuel Technikum), Kalmár Marianna (Tóth János Szakképző Iskola, Mórahalom)

Az áprilisi országos döntő az 57. alkalom lesz, amikor az ország minden részéből, sőt a határon túlról is összesereglenek a középiskolások – mintegy 120-an –, hogy megmutassák tudásukat a nyelvhasználatban, értő és értető előadásmódban. A mi vármegyénk a legjobbak közé került az elmúlt évtizedekben, reméljük, idén is Kazinczy-érmekkel térnek haza diákjaink, de legalábbis szép élményekkel.

Leave a Reply