Közösség és nyelv

Kecskeméti siker a helyesírás ünnepén

Március 1-2-án Gyulán rendezték meg az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntőjét. Az 1988 óta zajló versenyt idén támogatta a Miniszterelnökség, a Köznevelésért Felelős Államtitkárság, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, a Nemzeti Tehetség Program, a Szegedi Tudományegyetem, a Bethlen Gábor Alapkezelő, az Anyanyelvápolók Szövetsége, Gyula Város Polgármesteri Hivatala, a Gyulai Tankerületi Központ, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum és az Erkel Ferenc Gimnázium Tehetségeiért Alapítvány; a szakmai hátteret a Magyar Nyelvtudományi Társaság adta. Dr. Takács Edit versenytitkár beszámolója.

Az Erkel Ferenc Gimnáziumban lebonyolított vetélkedés megnyitója és zárása a Polgármesteri Hivatal dísztermében zajlott le. A megnyitón dr. Görgényi Ernő polgármester köszöntőjében méltatta a kultúra és a nyelv, a kultúra és a helyesírás elszakíthatatlan kapcsolatát. Felvételről üdvözölte a versenyt, egyben virtuális meghívót adott át a résztvevőknek Széphalomra Nyiri Péter, A magyar nyelv múzeumának igazgatója, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke. Dr. Nagy János, a zsűri elnöke a versenyt megnyitva szólt Implom Józsefről, a verseny névadójáról születésének 125. évfordulója alkalmából; megemlékezett a január 21-én elhunyt Grétsy Lászlóról, továbbá a 2006 óta elhunyt Implom-díjasokról. Köszöntötte a vendégeket és a versenyzőket Zámori Ida, az Erkel Ferenc Gimnázium főigazgatója. A zsűrielnök professzor és Gyula város polgármestere adta át „A magyar helyesírásért” Implom József-díjat dr. Juhász Dezső professzor emeritusznak (ELTE), a Magyar Nyelvtudományi Társaság elnökének és dr. Sinkovics Balázs egyetemi adjunktusnak (SZTE).

A versennyel párhuzamosan zajló szakmai előadások során a kísérők dr. Juhász Dezső (A korai középmagyar kor hangkészlete, betűkészlete és helyesírása) és dr. Sinkovics Balázs (Nyelvjárás és identitás a Dél-Alföldön) előadását hallhatták. A délelőtt megkoronázásaként a résztvevők villámcsődülettel és népdalénekléssel köszöntötték a tavaszt a Kossuth téren. Ezenkívül az érdeklődők a háromnapos rendezvény alatt meghallgathatták Fegyverneki Gergő oktatási szakértőt (Debrecen), aki a magyartanításról szólt az újmédia korában, kulturális esten a házigazda diákok bemutatták az Erkelt, s a diákok hangulatos esti találkozót is tartottak.

A nemes versengésben 117 gimnazista, szakgimnazista, szakközépiskolás és határainkon túli középiskolás regisztrált. Az idén sem könnyű tesztfeladatban az ábécébe sorolás, az idegen eredetű kifejezések írásmódja, komolyabb toldalékolási teendők stb. várták a diákokat. A feladatsort   számítógépes Moodle-rendszeren keresztül oldották meg a versenyzők, s az értékelte és rangsorolta is a feladatlapokat. A legjobb megoldást 120-ból 110 ponttal Tálos Lili Anna nyújtotta (Katona József Gimnázium, Kecskemét; tanára Tóthné Pintér Kinga). A tollbamondás szövege szembeállította a mai emberre leselkedő természeti katasztrófákat az embernek ember általi veszélyeztetésével, s az erkölcsi minőség fontosságát hangsúlyozta az embertelenséggel szemben.  A legjobb tollbamondást 80-ból 79-79 ponttal Nagy Noémi (Komarno-Komárom, Selye János Gimnázium, tanára Spátay Adriana) és Buday Gergely Márton (Óbudai Árpád Gimnázium, tanára Csányi Levente) írta.

A kiválóan felkészült 117 diák közül 58-an a pontok 80 %-át, 13-an legalább 90%-át megszerezték. A legjobb ezen a napon a határon túli kategóriában Molnár Ágnes (Komarno-Komárom, Marianum Egyházi Iskolaközpont, tanára Mózes Endre), a legjobb gimnazista Tálos Lili Anna (Katona József Gimnázium, Kecskemét, tanára Tóthné Pintér Kinga), a szakgimnazisták között Jánostik Liliána (Veszprémi SZC Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Technikum, tanára Horváth Gyuláné és Farkas Beáta), a szakképzősök között Kovács Éva (Vásárosnamény, Lónyay Menyhért Baptista Technikum és Szakképző Iskola, tanára Dérné Cseresnyés Anikó). A versenyzői Implom-díjat Tálos Lili Anna, a tanári Implom-díjat Tóthné Pintér Kinga vehette át. Figyelmet érdemel, hogy olyan szoros volt a verseny, hogy a győztes csupán jobb teszteredményével előzte meg a második helyezettet.

A zsűri tagjai voltak: dr. Erdély Judit elnök (AESZ), dr. Sinkovics Balázs egyetemi adjunktus (SZTE), dr. Takács Edit szakértő, (Budapest), Teleki-Szávai Krisztina igazgató (Gyulai Tankerületi Központ), dr. Vörös Ferenc tszv. főiskolai tanár (Savaria Egyetemi Központ); a munkát dr. Nagy János, a zsűri elnöke irányította.

Megtisztelte jelenlétével a rendezvény zárását Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ igazgatója. Köszöntőjében a nyelvhasználati készségek folyamatos fejlesztésére hívta fel a figyelmet; köszönetét fejezte ki a szervezőknek, a lebonyolítóknak, a felkészítőknek és a versenyzőknek.

A zárás előtt dr. Görgényi Ernő polgármester adta át dr. Nagy János professzor emeritusznak a „Gyula városért” kitüntetést a versenyért végzett több évtizedes munkájáért. A köszöntőt Zámori Ida főigazgató mondta.

 

Leave a Reply