Ismeret és nyelvJáték és nyelv

Mit jelent a flastrom? Ki az ángyom? Szavak, amelyeket ma már nem értenek a diákok

2017. szeptember 01. november 1st, 2020 2 hozzászólás

Elkezdődött az iskolaév. A diákok néhány évtizede is ugyanúgy köszöntötték egymás mint ma? Tudta-e mindenki, hogy az iskolában mit kell használni, amikor a tanár azt mondta: “Vegyék előt a léniát”? Milyen típusú iskola a líceum és mely felekezet diákjai tudták, mi az a cétus? Nemrég jelent meg a Tinta Könyvkiadónál a Mit jelent? Diákszótár. című kötet. 

A kötet alcíméből – Diákszótár – elsőre azt gondoltam: ismét egy szlengszótárt tarthatunk a kezünkben, vagy egy olyan kötetet, ami elmagyarázza, hogy a diákok által használatos szavak mit jelentenek. Amikor kinyitottam, az első szó, amit megláttam a nyikhaj volt. Arra gondoltam: ugyan már, hát ezt a szót biztos nem használják a középiskolások! Kicsit tovább lapozva jöttem rá, hogy a kötet másról szól, mint amit elsőre gondoltam.

A Daniss Győző által szerkesztett Mit jelent? című egynyelvű szótár arra vállalkozott, hogy olyan szavakat gyűjtsön össze tematikus csoportokban, amik inkább kiveszőfélben vannak a magyar nyelvből. Olyan szavak, amelyeket lehet, hogy húsz éve még használtak, de a mai fiatalok már nem biztos, hogy mindegyikről tudják a jelentését.

Külön pozitívum, hogy a szavakhoz néhány mondatos magyarázatok is tartoznak, így nemcsak szókincsgyarapításra jó, hanem fiatalként kicsit megismerhetjük szüleink, nagyszületink életformáját, korát. A magyarázatok érthetők és érdekesek. Az, hogy külön tematikus blokkok vannak, még olvasmányossá is teszi a szótárt.

Kedvenc részem a rokonsággal kapcsolatos fejezet volt, ahol annyiféle rokoni kapcsolat fel volt sorolva, hogy az embernek végig kellett gondolnia: ezek a rokoni kapcsolatok ma is megvannak, csak épp nem így hívjuk őket, hanem a keresztnevén szólítunk mindenkit. Nagyon jók az illusztrációk, pl. a konyhai segédeszközöknél könnyíti a vizualizálását a leírásoknak.

Az iskolaév kezdéséhez bátran ajánljuk minden diáknak, sőt, szüleiknek is egy kis nosztalgiázásra. Kiváló szókincs- és tudásgyarapító kötetet tarthat a kezében az olvashó. A Mit jelent? Diákszótár. a Tinta Könyvkiadó webáruházában 20% kedvezménnyel megvásárolható.

Most pedig, egy kis ízelítőként készítettünk egy kvízt a kötetben található néhány szóból. Tudják-e, hogy mi mit jelent? Lássuk!

A teszt kitöltése után kattintson a Submit gombra, ekkor láthatja a helyes válaszokat és az elért eredményt.

Szavak, amelyeket ma már nem minden diák ért – kvíz

Mit jelent: flastrom?

Ki nekem az ángyom?

Milyen, aki lompos?

Milyen étel a grenadírmars?

Milyen típusú ruhanemű a lajbi?

Mi a szökröny?

Milyen eszköz a mángorló?

Mit árult a masamód?

Melyik tánctípus ez: A verbunkoshoz hasonló, de annál lassúbb, nyugodtabb mozdulatokból összetevődő páros tánc?

Melyik szín árnyalata a cinóber?

Mi az iniciálé?

Mit jelent a cétus?

Milyen iskolai eszköz a lénia?

Ki az obsitos?

Melyik országban van Csallóköz?

Muszka Ágnes

2 hozzászólás

  • Sweidan Omár szerint:

    Kedves Muszka Ágnes!

    A grenadirmars tudtommal krumplis tészta, a tesztben túrós tészta a helyes válasz.
    Ki tudja javítani, kérem?

Leave a Reply