Közösség és nyelv

Ki van a Tinta Könyvkiadó mögött? – két napos tanácskozás Tahiban

2015. május 21. november 18th, 2020 Nincs hozzászólás

Minden év májusában két napot együtt tölthetnek az Anyanyelvápolók Szövetségi helyi csoportjainak ifjúsági tagjai. A helyi csoportok tanácskozása sok éves múltra tekinthet vissza, Gárdony és Tiszakécske után harmadjára zajlott Tahiban a találkozó. A fiatalok Kiss Gáborral, a Tinta Könyvkiadó igazgatójával beszélgethettek az első nap délutánján.

A találkozón részt vettek az ifjúsági vezetőség tagjai, valamint középsikolások többek között Balassagyarmatról, Győrből, Monorról és Budapestről.

Szokássá vált az is, hogy az első nap délutánon egy olyan szövetségi – elsősorban néhai elnökségi – taggal beszélgethetnek a fiatalok, akik szakmailag sokat tettek az Anyanyelvápolók Szövetségéért, ám a fiataloknak beszélgetni kötetlenül más körülmények között nem volna lehetőségük ilyen hosszan. A két napos tanácskozáson a korábbi években szakmai és magánéletről beszélgethettek már a középiskolások Wacha Imrével, Sediánszky Jánossal, Matula Ágnessel vagy épp Juhász Judittal, szövetségünk jelenlegi elnökével. Az idei vendég Kiss Gábor, a Tinta Könyvkiadó vezetője volt, aki azokról a közösségekről beszélt, amelyek meghatározók voltak életében: a család, az főiskolai társak, a vallási közösség, a szakmai közösségek, a könyvkiadó vagy épp a nemzet.

További fotók a tanácskozásról a galériában »

Elmondása szerint életében meghatározó volt a család, nagyszülei, az a faluközösség, aminek részese lehetett, ahol megismerhette a tájnyelvet is. A résztvevők kötetlenül kérdezhettek Kiss Gábortól, megtudhattuk, hogy milyen viszonyt ápol jelenlegi családjával, mit jelent számára a barátság vagy a kiadóban betöltött szerepe. Kiss Gábor meglepetésként minden résztvevőnek ajándékként adta a kiadó egyik legújabb kötetét, Az ékesszólás kiskönyvtára sorozatban megjelent Tulajdonságszótárt.

Az este szokásosan az anyanyelvi, kommunikációs és szituációs játékoké volt. Az interaktív program célja, hogy a fiatalok a nyelvi játékok során megismerjék egymást.

További fotók a tanácskozásról a galériában »

Másnap délelőtt az ifjúsági vezetőség megtartotta vezetőségi ülését, ezalatt a helyi csoportok tagjait Kerekes Barnabás alelnök tájékoztatta a szövetség tevékenységéről. A két napos tanácskozás zárásaként a fiatalok beszámoltak középiskolai Beszélni nehéz! szakkörük tevékenységéről, a vezetőség pedig ismertette az elkövetkezendő anyanyelvi rendezvényeket.

Muszka Ágnes

Leave a Reply