Szemle

Kislexikon rímbe szedve – Abszurd, bravúr, celeb. 100 idegen szó verses magyarázata

2015. szeptember 10. március 18th, 2017 Egy hozzászólás

Kívülről nézve gyerekkönyv, kicsit közelebbről idegen szavak szótára vagy verseskötet – az viszont biztos, hogy mindegyiknek egy kissé rendhagyó. A szerző Laik Eszter gyerekeknek és játékos kedvű felnőtteknek ajánlja új könyvét, amelyben 100 gyakori idegen szó verses magyarázatát olvashatjuk. A kötet a Móra Könyvkiadó gondozásában jelent meg.

Ismeretlen ismerős szavak

Az Abszurd, bravúr, celeb célja, hogy megkönnyítse a hétköznapi beszélgetések, a média és az iskolai tankönyvek nyelvének megértését. Éppen ezért ebben a kislexikonban nem az interdiszciplináris vagy a hermeneutika szintű tudományos és szakkifejezések kaptak helyet, hanem olyan mindenki által használt, ám a gyerekek számára nem feltétlenül ismert szavak, mint az objektív, a kompromisszum vagy a nosztalgia. A jelentések megértését rövid, frappáns versek segítik. Például a relatív szó verses magyarázata így hangzik:

Katicának palota a csigaház.
Hát az egér? Kiszorulva kaparász.

Decemberben tizenegy fok – ritka jó!
Júliusban megfagy szegény nyaraló.

Kicsi vagy még, aki korán lefekszik;
„Te vagy a nagy!” – ha a húgod veszekszik.

Viszonylagos mindenféle létező,
amíg csak van más, amihez mérhető.

Nyelvi bravúr mutatvány

A betűrendbe szedett idegenszó-magyarázó versekben színessel kiemelve szerepel a kifejezés magyar megfelelője. Ezzel nem csak a gyerek olvasók szókincse bővül, sokszor a felnőttek is rácsodálkozhatnak: „tényleg, ezt így mondhatnánk magyarul!”, így a kötet mindenkit választékos nyelvhasználatra bátorít. A nyelvi leleményesség azonban nem csak a magyarításokban van jelen, maguk a versek is bővelkednek az ötletes és sokszor humoros nyelvi mutatványokban. A demagóg mindössze négyszavas leírása egészen bravúros:

Vérlázító
népámító,
ásíttató
ténymásító.

Játék és humor

A versekben egyszerre van jelen a hétköznapi és a képzeletbeli világ: találkozhatunk a mindenbe beleszóló Zénóval, de a balinézekkel, a nindzsákkal és a maffiával is. Az összképet Kárpáti Tibor illusztrációi teszik teljessé, melyek tökéletes összhangban vannak a versek stílusával. Az első címadó vers jól jellemzi a kötet világát:

abszurd

Láttál-e már madarat
repülővel járni,
egeret a kamrában
macskanyelvre vágyni?

Jegyellenőrt nevetni
minden bliccelőre,
versenyzőt, ki lágyszívű,
s enged mást előre?

Mennyi kép, mi képtelen!
Elképzelni nehéz,
tótágast áll a világ,
nem éri fel az ész.

A kissé talán száraznak tűnő alcím ellenére az Abszurd, bravúr, celeb valójában kedves, játékos, könnyed, ugyanakkor tanulságos is. Minden korosztály számára szerethető.

Dömötör Andrea

Leave a Reply