Közösség és nyelv

Kolozsváron 21 éve nincs március Aranka-verseny nélkül

2016. április 06. március 12th, 2017 Nincs hozzászólás
XXI. Aranka György szép magyar beszéd verseny, Kolozsvár

Huszonegyedik alkalommal rendezték meg 2016. március 18–20-án Kolozsváron az Aranka György Nyelv- és Beszédművelő Verseny országos szakaszát, mely a sátoraljaújhelyi és győri versenyek erdélyi elődöntőjének számít.

A Georgius Aranka Társaság szervezte verseny megnyitójának a Protestáns Teológiai Intézet díszterme adott otthont. Az ünnepélyes megnyitón ének csendült (Szivárvány havasán), verset szavaltak (Airizer Andrea), Dávid István egyetemi lelkész pedig áhítatot tartott. Köszöntőt mondott Farmati Anna, a Georgius Aranka Társaság elnöke, Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere, Békefi Annamária konzul, Vörös Alpár, a versenynek otthont adó Apáczai Csere János Elméleti Líceum igazgatója, valamint Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke.

A megnyitó után vacsora, a versenyszámok sorsolása, valamint a bírálóbizottságok tanácskozása következett, majd mehetett mindenki pihenni vagy éppen készülni a másnapi megmérettetésre.

A korábbi éveknek megfelelően szombaton ismét három kategóriában versenyeztek a középiskolás diákok: Édes anyanyelvünk, Szép magyar beszéd és Versben bujdosó. A diákok még ebéd előtt letudták mind az írásbeli, mind pedig a szóbeli fordulót.

Némi kikapcsolódás is belefért a programba

Az ebéd utáni program a verseny szakmai értékelésével folytatódott, majd vacsora után a Váróterem Projekt Parafabulák című színpadi összeállításával kapcsolódhattak ki a verseny résztvevői és a felkészítő tanárok. Helyszíni tudósítónk szerint a közönség nagyra értékelte a produkciót.

Édes anyanyelvünk

I. díj – Péntek Emese, Kolozsvár

II. díj – Fazakas Réka, Sepsiszentgyörgy

III. díj – Tasnádi Zoltán, Kolozsvár

Szép magyar beszéd

I. díj – Sándor Bíborka, Székelyudvarhely

II. díj – Finta Klára Enikő, Kolozsvár

II. díj – Szallós-Kis Csaba, Kolozsvár

Versben bujdosó

IX–X. osztály

I. díj – Pánczél Kata, Kolozsvár

II. díj – Sánta Orsolya, Kolozsvár

III. díj – György Zsuzsánna, Csíkszereda

XI–XII. osztály

I. díj – Kolcza Rebeka, Barót

II. díj – György Zsuzsa-Zsófia, Székelyudvarhely

III. díj – Gosuly Kinga, Négyfalu

A vasárnapi zárónapon a díjkiosztásé volt a főszerep. Ismét beszédet mondott Juhász Judit és Vörös Alpár, valamint Kerekes Barnabás is megosztotta útravalónak szánt gondolatait a résztvevőkkel. A legeredményesebb diákok a győri, illetve sátoraljaújhelyi versenyeken folytathatják majd a szereplést.

A fotókért Lukács Dániel-Mátyást illeti köszönet.

Leave a Reply