Közösség és nyelv

Könyvek a karácsonyfa alá a Tinta Kiadótól

2013. december 17. május 21st, 2020 Nincs hozzászólás

A Tinta Könyvkiadó december 12-én megtartotta hagyományos karácsony előtti könyvbemutatóját. A bemutatón Kiss Gábor, a kiadó igazgatója tartott beharangozót a kiadó újonnan megjelent köteteiről, majd szerzők és hozzáértők mutatták be az egyes könyveket.

Vallomások az anyanyelvről

Idén ősszel jelent meg az Otthon a szavakban c. kötet, amelyet Juhász Judit ismertetett. Hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy a hétköznapi emberek is foglalkozzanak a nyelvvel, s e kötetben éppen azok vallanak, akik mindennapjaikban is védik, óvják az anyanyelvet – akár orvosként, marketingesként, gyógyszerészként vagy tanárként.

Juhász Judit, az ASZ elnöke
További képek a médiatárban »

Nyelvtudomány, népi mondókák, spanyol társalgás

A soron következő két könyv Az ékesszólás kiskönyvtára sorozat legutóbb megjelent két kötete. Bencédy József Nyelvtudományi elméletek és nézetek a 20. században című kötetében közérthetően gyűjtötte össze azokat a nyelvészeti nézeteket, amelyek az elmúlt évtizedben meghatározzák a tudományágat. Mint mondta, célja e könyvvel, hogy olyanok is képet kapjanak a nyelvészetről, akik nem annyira járatosak benne, ezzel ösztönözve arra mindenkit, aki kezébe veszi, hogy akár az eredeti műveket is elolvassák.

A Népi mondókák című könyvet a szerzőpáros – Laza Dominika és Küllős Imola – mutatta be a jelenlévőknek. Küllős Imola kiemelte annak jelentőségét, hogy a mondókák, a dajkarímek megmaradjanak a köztudatban és átörökíthetők legyenek, hiszen a gyermekeket ezáltal hozhatjuk legközelebb az anyanyelvükhöz, annak játékosságához és szépségéhez. A kötet közismert és már-már feledésbe merülő mondókákat egyaránt tartalmaz.

Laza Dominika és Küllős Imola, a Népi mondókák kötet szerkesztői
További képek a médiatárban »

Megjelent a Spanyol társalgási zsebkönyv is, amely elsősorban azoknak nyújt segítséget, akik spanyolországi nyelvterületen szeretnének a mindennapokban helyt állni. Az egyik szerző, Baditzné Pálvölgyi Kata elmondta, a kötet érdekessége, hogy külön foglalkozik a spanyol kultúrával is, rámutatva olyan különbségekre, ami a magyar nyelvhasználattól különbözik.

Utolsóként a Szépe György által szerkesztett Nyelvészportrék című kötetet mutatta be Horányi Özséb. A könyvben 39 nyelvész portréja rajzolódik ki, a kötet különlegessége pedig, hogy mindannyian Szépe György barátai, ismerősei voltak.

A könyvbemutató a jövőben megjelenő könyvek beharangzójával zárult. Reméljük, sokak találnak majd a karácsonyfa alatt a Tinta Könyvkiadó által kiadott könyveket!

Muszka Ágnes

Leave a Reply