Közösség és nyelv

Könyvtári Éjszaka Esztergomban

2013. február 28. április 12th, 2017 Nincs hozzászólás

Az Anyanyelvápolók Szövetsége ifjúsági vezetősége február 22-én Könyvtári Éjszakát tartott Esztergomban. Az eseményről a résztvevők lelkesen számoltak be.Iskolánk 11. b osztálya abban a megtiszteltetésben részesült, hogy az immáron negyedik alkalommal megtartott könyvtári esten, a Dobó Katalin Gimnáziumban, részt vegyen kilenc fő személyében.
Tavaly ugyancsak jelen voltunk ezen az eseményen, s a programok, úgy mint most, rendkívül színesek, sokfélék voltak. Bár mindnyájan azt hittük, a múlt esztendei Dolák Saly Róbert előadást, és az est alatti különféle játékokat nem lehet felülmúlni, bátran kijelenthetem, kellemeset csalódtunk.

Idén az Anyanyelvápolók Szövetsége várt minket a legkülönfélébb nyelvi játékokkal, melyek éberen tartottak minket este fél héttől reggel hét óráig. Kerekes Barnabás, a Szövetség társelnöke, és a Szövetség ifjúsági tagozatának vezetői által tartott foglalkozásokon keresztül lehetőség nyílt arra, hogy gyakorolhassuk anyanyelvünk fejlesztését, erősítését. A nyelvi játékokon kívül, különféle interaktív élményekben részesültünk, továbbá szituációs játékokban is szerepünk volt. Az előző könyvtári esthez híven, ez alkalommal is volt könyvbemutató: az általad kiválasztott könyvnek, melyet magaddal vittél, történetét kellett elmesélni.

Több játék épült hétköznapi s irodalmi ismeretekre, legyen az akár a szólások-mondások területe, vagy költőknek s történelmi személyiségek, történelmi eseményekben való tájékozottság. Kerekes Barnabás hozzánk intézett, rendkívül tanulságos és felemelő előadásaiban felhívta figyelmünk a nyelvápolás fontosságára.

Az esten sok ismerős arcot láttunk, de még több, addigi ismeretlen személyt is felfedezni véltünk, kiknek mi – hála a vezetőknek – egy alliteratív játék formájában gyorsan s könnyen eszünkbe véshettük nevüket.

Az Anyanyelvápolók Szövetsége nem csupán ezen mókás foglalkozásokban mutatkozott be; betekintést nyerhettünk, egy kisebb werkfilm segítségével az egyesület életébe. A film prezentálta azokat a programokat, melyekben az egyesület részt vett, vagy ő maga szervezi, hovatovább újságokat is kaptunk, melyekből bővebb információkat tudhatunk meg tevékenységeikről, táboraikról.

Az est hosszú volt, s bár vacsora után mentünk oda, elkerülhetetlen, hogy az ilyesfajta logikai és interaktív játékokban ne legyen éhes az ember. A könyvtár vezetői pizzával kedveskedtek nekünk, s a megmaradt felesleget is maradéktalanul elpusztítottuk.

Reggel hat óra tájban kissé megfogyatkozunk, s a Szövetség tagjai is elhagytak bennünket, ám közülünk mindenkit, talán egy-két kivétellel, frissnek és ébernek lehetett volna nevezni.

Mindezek után is voltak csoport játékok, melyek azt a célt szolgálták, hogy eleget tegyünk ennek az éberségnek: agyi és testi torna is egyben, s bár az idő jó társaság mellett hamar eltelik, azt hiszem örömmel és csodálatos élményekkel gazdagodva hagytuk el a könyvtárat, melyben tizenkét órát gazdagon töltöttünk el.

Úgy gondolom, hogy aki jelen volt ezen az eseményen, annak egy örök emlék marad, melyre visszagondolva minduntalan mosolyra nyílik ajka.

Halász Dániel
Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium

További vélemények a könyvtári éjszakáról:

„Nagyon jó éjszaka volt ez a mai, sokat játszottunk és nevettünk.”

„… színvonalas éjszaka volt. (…) A játékok és a programok felejthetetlenek voltak, tanár úr előadása pedig tanulságos.”

„Ez az éjszaka felejthetetlen és tartalmas volt számomra.”

„Az anyanyelvápolók rendkívül jó programot csináltak. Köszönjük!”

„Talán még soha nem volt részem ilyen tartalmas programban. Ez a hosszú éjszaka pillanatok alatt repült el! Külön köszönet az Anyanyelvápolók Szövetségének.”

„Nagyon élveztem ezt az estét, amit itt a könyvtárban töltöttem együtt a magyar nyelvet, olvasást és művészetet kedvelő emberek körében.”

„Elindulunk és megérkezünk valahova. (…) Csak egyet kell megjegyeznünk: »Mindig azt kell tenni, amit éppen akkor kell!«. Ez az este is egy út, a legbelsőbb én fejlődését szolgálja.”

„A nyelvápolók nagyon jól összerakott programot szerveztek, amely során kicsit tanulhattunk a nyelvről, és mégis izgalmas és játékokkal dúsított volt. (…) Öröm ilyen fiatalok közé jönni, akik szeretik a magyar nyelvet és az olvasást, mint én.”

„Mind az anyanyelvápolók, mind a diákság és a könyvtár dolgozói nagyon inspirálóak, tele vannak élettel. Felettébb szimpatikussá vált, hogy szabadidőmet ilyen életfelfogású emberek társaságában töltsem el.”

„Egy igazán felejthetetlen élmény volt számomra.”

„Az idei jobb volt számomra, mint a tavalyi, bár nem tudnám megmondani, miért.”

„Remélem, hogy még sok alkalommal rendeznek hasonlóan frappáns, ötletes, mulattató és jó hangulatú összejövetelt.”

„Idén az Anyanyelvápolók Szövetsége véget nem érő, frappáns és nevettető programokkal szórakoztatott minket. Nagyon klassz volt.”

„A nyelvápolók előadása és programjai nagyon tetszettek. Legközelebb is szívesen találkoznék velük.”

„Az igazat megvallva, sokkal másabb programra számítottam. Ehhez képest rendkívül kellemeset csalódtam, mivel kimondottan jó szórakozás volt ez az éjszaka.”

Leave a Reply