Közösség és nyelv

Közel 100 diák járt Arany János lábnyomán a magyar nyelv hetén

Kalandtúrát hirdettünk az idei magyar nyelv hetére, az Arany János-emlékév kapcsán pedig adta magát a téma: járjunk együtt Arany lábnyomán. A túrára jelentkező csapatok bebarangolhatták Pest belvárosát, közben pedig hasznos ismeretekkel gyarapíthatták tudásukat Aranyról.

Hasonló kalandtúrát már a magyar nyelv napján is szerveztünk: akkor elsősorban magyar nyelvvel, nyelvészettel, a Beszélni nehéz!-mozgalommal kapcsolatos helyszíneké volt a főszerep. Most inkább az irodalom és Arany János kora került előtérbe. Az interaktivitás és az élménypedagógia jegyében zajló programsorozatot úgy értékeljük, hogy célját betöltötte, hiszen több osztály is eljött a túrára, az osztálytársak csapatokat alkottak, s úgy barangoltak a városban.

„Önállóság, rejtvényesség, szép táj”

Az interaktivitás, a borítékokban található apró jelek, a segítségképp szolgáló térkép mind olyan elemek egy ilyen túra során, ami arra utal, hogy nem elég csak az írásokat elolvasni, oda kell figyelni a részletekre és a jelekre.

A résztvevők visszajelzése alapján nagyon jól szórakoztak a csapatokkal, mindeközben pedig hasznos tudással is gyarapodtak. Az irodalomtankönyveken kívül sikerült Aranyt kicsit élőbben is megismertetni. Többen elmondták, hogy a legjobban a játékosságot szerették, azt, hogy nem az iskolapadban ülve kell tanulni egy íróról, költőről, hanem mindezt a városban sétálva, rejtvényeket és feladványokat megoldva is meg lehet tenni. Az így megszerzett tudás sokkal emlékezetesebb marad.

„Az tetszett a kalandtúrán a legjobban, hogy megismerhettem Pestet és, hogy a végén egy kiállításra is benézhettünk.”

A csapatok egy Arany János utcai kávézóból, az Aranytízből indultak el. Nekik ezúton is köszönjük a közreműködést, hatalmas segítséget nyújtottak abban, hogy a kalandtúra sikeres legyen. Köszönjük a részvevőknek is, hogy eljöttek!

Túl sok részletet nem árulunk el, hátha lesz még idén ilyen :)

Muszka Ágnes

Leave a Reply