Ismeret és nyelvKözösség és nyelv

Létrára fel! – megkezdődött a XXVII. Aranka György nyelv- és beszédművelő verseny döntője

2023. március 18. március 24th, 2023 Nincs hozzászólás

2023. március 17-én ünnepélyes megnyitóval kezdődött az erdélyi Aranka György nyelv- és beszédművelő verseny országos döntője a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceumban. A megmérettetésre több mint ötven diák érkezett kísérőtanárával Sepsiszentgyörgytől Szatmárnémetiig az ország számos városából.

A verseny mottójául az öt éve elhunyt nyelvészprofesszor, Wacha Imre egyik gondolatát választották a szervezők: „A nyelv – kenyér. Olyan, mint az igazi, az édesanyánk »sütte« kenyér. Az a kenyér, amiért mindennap fohászkodunk, az a kenyér, ami nélkül nem tudunk meglenni, nem tudunk élni.”

A nyitóesemény elején a Szivárvány havasán című népdal csendült fel Jenei Eszter, a vendéglátó iskola diákjának előadásában. Ennek különös jelentősége is volt az idén, mivel ez a dal volt Wacha tanár úr legkedvesebb népdala.

Fehér Attila, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház főtanácsos esperese rendhagyó áhítatot tartott a jelenlévőknek. Tiszteletes úr összegyűjtötte a Bibliából azokat az igehelyeket, ahol az anyanyelv használatáról esik szó. Beszélt több bibliai szólás, közmondás eredetéről, eredeti jelentéséről is, eloszlatva számos, ezekkel kapcsolatos tévhiedelmet.

Az áhítat után dr. Farmati Anna, a versenyt rendező Georgius Aranka Társaság elnöke tartott ünnepi beszédet. Az előtte elhangzottakhoz kapcsolódva tanárnő mondanivalóját a Bibliában is több helyütt előforduló ősi motívum, a létra köré építette. Ez Weöres Sándor egyik híres versében is megjelenik: „Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.” Anyanyelvünket ehhez a belső létrához hasonlítva kifejtette: ha ennek magaslataira akarunk jutni, ahhoz mászni, kapaszkodni kell, erőfeszítéseket kell tennünk. Lehet, hogy időnként visszaesünk, de ezekből a mozdulatokból is tanulunk, és fejlődést csak így tudunk elérni. Létrára fel! – buzdította a diákokat.

Elnökasszony után dr. Váradi Izabella, az Országos Oktatáspolitikai és Értékelési Központ tanácsosa szólt a közönséghez, majd dr. Kerekes Adelhaida főtanfelügyelő-helyettes üdvözlő beszéde következett. A város képviseletében Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere köszöntötte a vendégeket. Személyes hangvételű beszédében elárulta, hogy nem először jár ezen a rendezvényen, hiszen annakidején, diákként maga is részt vett a megmérettetésen.

A verseny fontosságát és elismertségét mi sem mutatja jobban, hogy a versenyt Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa is támogatja. A főkonzulátus képviseletében Demeter Katalin szólt a hallgatósághoz, egyúttal pedig gratulált a jelen lévő Péntek János professzor úrnak, akinek a munkásságát nemzeti ünnepünk alkalmából Széchenyi-díjjal ismerték el. Házigazdaként Vörös Alpár, a líceum igazgatója zárta a köszöntések sorát.

18-án, szombaton reggel egy nyelvhelyességi feladatlapot töltenek ki a versenyzők, majd rövid szünet után a szóbeli forduló következik. A verseny bírálóbizottsága délután szakmai értékelést tart a diákoknak és a felkészítőknek, este pedig Marosán Csaba kolozsvári színművész Petőfi-esjét tekintik meg a résztvevők.

Vasárnap reggel ünnepélyes eredményhirdetéssel zárul a verseny a patinás kolozsvári iskola dísztermében.

Kapcsolódó: a 27. Aranka György nyelv- és beszédművelő verseny eredményei.

Kép és szöveg: Reiser György Lukács. Több kép a kapcsolódó galériában.

Még több kép hamarosan a GAT ifjúsági tagozatának szerverén.