Közösség és nyelv

Lezajlott a 42. Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny Sátoraljaújhelyen

2014. október 21. március 18th, 2017 Egy hozzászólás

„A nyelv legyen hív, kész és tetsző magyarázója mindannak, amit a lélek gondol és érez” – állt a 42. Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny Kárpát-medencei döntőjének meghívója első oldalán. 2014. október 17–19. között rendezték meg Sátoraljaújhelyen az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati versenyt, amelyen idén is több mint száz diák vett részt, határon innen és túlról.

„A nyelv összetart minket”

A verseny ünnepélyes megnyitóján Sátoraljaújhely város polgármestere, Szamosvölgyi Péter ismét nagy szeretettel köszöntötte városukban a résztvevőket.
„A Magyar Televízió vezérizgatójaként is rendkívül fontosnak tartom a szép magyar beszédet. Megváltozott világunkban óriási a közmédia szerepe” – mondta Medveczky Balázs az MTV Zrt. vezérigazgatója a díszünnepségen. Beszédében kiemelte az anyanyelvi versenyek jelentőségét és a közmédia feladatait a nyelvkultúra ápolásával kapcsolatban.

„A magyar nyelv tanítására különös gond fordítandó”

A verseny hagyományainak megfelelően az első napon egy írásbeli feladatlapot oldottak meg a diákok, akik külön gimnáziumi és szakközépiskolai kategóriában versenyeztek. A feladatlapok minden évben nyelvhasználati, stilisztikai, nyelvhelyességi kérdésekből állnak. Idén a versenyzők feladata volt például a nyelv szó mondatba foglalásával megadni annak nyolc különböző jelentését, közmondásokat kijavítani, egy illemtani helyzetet értékelni, tagmondatokat elemezni, valamint érvelni egy Széchenyi-idézet igazságtartalma ellen vagy mellett.

A gimnáziumi tanulók írásbeli feladatlapja és a szakközépiskolai tanulók feladatlapja megtekinthető és letölthető a hivatkozásokra kattintva.

Az emberiség és a társadalom problémáiról 3 percben

A verseny második napja a szóbeli fordulóé. Minden évben – a tanárok és diákok által előzőleg javasolt – négy téma közül választhatnak a tanulók, amelyet három perces szabad előadásban kell tolmácsolniuk, elsősorban a téma által meghatározott közönségnek.

Az ideiek a következők voltak:

Hová fejlődsz emberiség?
Vallomás baráti körben.

Közösségben és mégis egyedül?
Fejtegetés a magány és társas lét problémáiról. Hallgatóság: a teremben ülők.

Miért tartasz háziállatot?
Műfaj: nyilatkozat egy körkérdésre válaszolva. Hallgatóság: egy rádióadás közönsége.

Ha én lennék a polgármester… A három legfontosabb teendőm.
Műfaj: hozzászólás. Hallgatóság: az osztályfőnöki óra résztvevői.

A legnagyobb népszerűségnek a magány és társas lét problémáiról szóló fejtegetés bizonyult, a fiatalok többségét ez a téma érdekelte a legjobban.

Míg a diákok a verseny feladatlapját írták, tanáraik kilátogattak Széphalomra, A Magyar Nyelv Múzeumába. A pedagógusokat Dankó Dénes alpolgármester köszöntötte, majd dr. Komáromy Sándor tartott előadást Czigány Lóránt és a nyugati magyar irodalom címmel.
Az idei verseny különlegessége volt, hogy a versenynek otthont adó Kossuth Lajos Gimnázium és Szakképző Iskola felavatta könyvtárát, amelyet az iskola volt növendékéről, Czigány Lórántról neveztek el.

A három nap alatt jutott idő a szórakozásra is. Első este a résztvevők „Mi dolgunk a világon?” címmel irodalmi összeállítást tekinthettek meg a sátoraljaújhelyiek közreműködősével. Másnap Magyarok tündöklő csillaga címmel tekinthették meg az Óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Szelence és Kiscimbora táncegyüttes műsorát, majd utána a Fokos zenekar közreműködésével a táncházé és az ismerkedésé lett a főszerep.

Az eredeményhirdetésre hagyományosan Széphalomban, a Kazinczy Mauzóleum előtt került sor. A legeredményesebb versenyzők Szamosvölgyi Pétertől vehették át Sátoraljaújhely emlékplakettjét, többen pedig az Anyanyelvápolók Szövetsége könyvjutalmában és egyéb különdíjakban részesültek.

A verseny eredményei itt érhetők el. Gratulálunk minden résztvevőnek!

Muszka Ágnes

A fényképekért köszönet a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Gimnázium és Szakképző Iskolának.

Leave a Reply