Ismeret és nyelvKözösség és nyelv

Lezajlott a Beszélni nehéz! körvezetők 36. tábora

2023. július 20. július 24th, 2023 Nincs hozzászólás

2023. július 3. és 8. között 36. alkalommal tartották meg a Beszélni nehéz! körvezetők szakmai továbbképző táborát, melynek idén Vác városa szolgált helyszínül. A szervezést több váci és Vác környéki általános és középiskola szakkörvezetői vállalták magukra.

A rendezvénynek az Apor Vilmos Katolikus Főiskola adott otthont, fővédnöke pedig a váci püspök, Marton Zsolt volt, aki nemcsak védnökségével, hanem személyes jelenlétével is megtisztelte a tábort.

A közel egyhetes esemény programja igen színes volt. A szervezők szándéka szerint a résztvevők igényes szakmai előadásokon bővíthették ismereteiket, pedagógiai és anyanyelvi készségeiket. A tábor szakmai vezetője – a 35 éves tradíciónak megfelelően – idén is Kerekes Barnabás Kazinczy-díjas magyartanár, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke volt, akivel lehetőség nyílt nemcsak szakmai kérdésekről, hanem mozgalmunk napi aktualitásairól is bővebben konzultálni a hét során. Az előadók között üdvözölhettük szövetségünk elnökét, Juhász Juditot, és másik alelnökét, Nyiri Pétert, A Magyar Nyelv Múzeumának igazgatóját is.

A délutáni programok alkalmával a részt vevő tanárok megismerkedhettek Vác és a Duna-kanyar számos nevezetességével. Több híres képzőművészeti tárlatot is meglátogattak, de nemcsak a művekkel ismerkedtek meg, hanem személyesen azokkal a művészekkel, alkotókkal is, akik napjainkban a régió kulturális életének meghatározó alakjai, és munkásságukkal a város hírnevét öregbítik.

A résztvevők között több olyan fiatal szakkörvezető is akadt, akik alig néhány éve léptek a katedrára. Többen közülük már általános vagy középiskolás korukban a nyelvművelő közösség tagjai voltak, most pedig már egy magasabb szinten folytatják a nyelv pallérozását. Pedagógussá válva továbbadják a következő generációknak azt, amit pár évvel korábban ők kaptak a tanáraiktól.

„Dolgozzatok össze, többre juttok!” Deme László, nyelvművelő mozgalmaink „nagy öregjének” egyik gondolatát választották a hét mottójául a szervezők. Látva a táborban, ahogy az új szakkörvezetők jelentette utánpótlás együtt munkálkodik azokkal, akik az ösvényt kitaposták előttük, élő értelmet nyert a Deme professzor úrtól vett idézet.

Honlapunkon hamarosan bővebb beszámolót is olvashatnak a hét eseményeiről.

Kép és szöveg: Reiser György Lukács. Több kép, kevesebb szöveg a kapcsolódó galériákban.

Leave a Reply