Közösség és nyelv

Lezajlott az 55. Kazinczy-verseny

2021. április 29. május 2nd, 2021 Nincs hozzászólás

A Kazinczyról elnevezett Szép Magyar Beszéd verseny 55. alkalommal megrendezett – idén a járványhelyzet miatt az online térbe szorult – Kárpát-medencei döntőjén több mint 120 fiatal vett részt. A három fordulóból álló megmérettetés után 35 tanuló nyerte el a Kazinczy-érmet.

Juhász Judit megnyitóbeszéde

Tisztelt Ünneplő Közösség!

Kedves Tanárok és Diákok a Kárpát-medencében! Kedves Barátaim!

Így, a személyes jelenlét hiányában is bátran használhatom a „barátaim” megszólítást, hiszen a széphalmi Mester, Kazinczy Ferenc is megerősít ebben, amikor azt írja: „Azon az örömön kívül, amit maga a munka ád a dolgozónak, nem képzelhetni kedvesebbet, mint azt, hogy ezen az úton a jók barátokká lesznek.” És hogyan, miért is történhet ez? „Ahol az együtt szolgálók szeretik egymást s becsülik önmagokat, és ahol együtt a közjót keresik, nem a maguk érdemeiknek fitogtatásokat, ott minden jól, ott minden csendesen megyen.”

Igen, akiket most köszönthetek, a közjót keresik.  A Kazinczyról elnevezett SZÉP MAGYAR BESZÉD verseny Kárpát-medencei döntőjének részvevői, felkészítő tanárok és diákok, rendezők, szervezők és zsűritagok, együtt valamennyien anyanyelvi kultúránk elkötelezett szolgálatosai. Akik idén első alkalommal lehetnek a döntő résztvevői, talán azokat is megérinti a mai esemény kivételes hangulata. Akik pedig sok éve részesei nyelvművelő mozgalmunknak, – tanárok, nyelvészek, s ki ne felejtsem pártolóink közülük a pannonhalmi Zsámbokréti Péter bencés atyát, a „Beszélni nehéz!” mozgalom egyik „lelkes motorját”, aki fél évszázada hozzánk tartozik, ki nem hagyna egyetlen döntőt, egyetlen személyes találkozást sem, – nos, ők bizonyosan velem együtt átérzik a mai nap különlegességét: az 55.versenyt kezdhetjük el ezekben a percekben!

Ha nem élnénk a koronavírus járvány szorításában, akkor most nem a világháló révén kapcsolódnánk össze, hanem Győrben volnánk, ahol – amiként sokan mondják – versenyünk egyben a tavasz ünnepét is elhozza a város lakóinak. S elhozza nekünk is, akik csaknem három napig Győr vendégei vagyunk, s a verseny fordulói – az írásbeli, a kötelező és szabadon választott szövegek – feladatai és megmérettetései mellett felfedezzük, járjuk a várost, színházi előadások, koncertek és jobbnál jobb programok résztvevői lehetünk.  A megnyitó és záróünnepség, az izgalmas eredményhirdetés és díjkiosztás helyszíne mindig a Városháza gyönyörű díszterme, ahol élő orgonaszó kíséretével énekeljük Himnuszunkat és csendülhetnek fel a Szózat megrendítő akkordjai. A megtartó hagyomány, az évről évre megismétlődő szokások rendjében zajlik a verseny, ez tartást és biztonságot ad nekünk. Az elődök által megteremtett tradíciónak köszönhetően közösen élhetjük át az anyanyelvhasználat évszázadokon átívelő eszményének folytonosságát. Az igényes és tudatos nyelvhasználat megteremtésének igénye komoly kiállást követelt Kazinczy korában és a nyelvújítást követő időkben, de nagy feladat és felelősség napjainkban is. A mi növendékeink megtanulják-tudják, hogy magas szintű kultúra, tehát tartós és biztos versenyképesség a globalizált világban nem létezhet tudatos és igényes nyelvhasználat nélkül. Ez a személyes életünkben éppen úgy igaz, mint az ország, a nemzet életében. Az embereket összetartó érzelmi, szellemi és etikai háló megőrzéséhez nélkülözhetetlen a műveltség, anyanyelvünk ismerete és megbecsülése.

Tisztelt Ünneplő Barátaim!  Ahogyan idősödünk, egyre mélyebben hisszük, hogy a folytonosság és a hűség igen nagy érték. Éppen ezért most elsősorban a versenyt rendező győri Kazinczy Ferenc Gimnázium igazgatójának, Németh Tibornak és munkatársainak mondok hálás köszönetet hosszú évek óta tartó áldozatos munkájukért. Szívósné Vásárhelyi Zsuzsanna tanárnőnek és dr. Kováts Dániel tanár úrnak külön köszönöm, hogy szerkesztői munkálkodásuk révén tegnap este bemutathattuk Fried István professzor Úr Kazinczyról írott legújabb tanulmányait és a Wacha Imre munkássága előtt tisztelgő emlékkötetet. Egyébként a verseny nemes hagyományai közé tartozik, hogy – mintegy a döntő nyitányaként – minden esztendőben egy-egy ünnepi kiadványt is avathatunk a gimnázium könyvtárában. De most inkább segítségül hívom Wacha Imre tanár urat, aki fél évszázadon keresztül megszakítás nélkül, valamennyi győri döntő fáradhatatlan és derűs lelkű résztvevője volt, velünk dolgozott szinte halála pillanatáig. A 2014-es döntő megnyitóján mondta: „Az anyanyelvért csendben végzett munkájukkal, példamutatásukkal olyan személyek kötnek ehhez az iskolához, mint a Kazinczy-díjat alapító Péchy Blanka, a versenyek és a Kazinczy-táborok lehetőségét kiharcoló Z. Szabó László, a versenyek szellemi vezetője-vezére, Deme László és az anyanyelvi kultúráért vállvetve küzdő harcostársak – csak a már eltávozottakat említem – Lőrincze Lajos, Graf Rezső, Héricsné Kiss Aranka, Szende Aladár. És ide kötnek a Kazinczy Gimnázium igazgatói, tanárai, diákjai. És kötnek a versenyző diákok, a felkészítő tanárok. Akik mind cselekvő munkásai az anyanyelvi kultúráért folytatott mindennapos küzdelemnek. Általuk lesznek a verseny napjai anyanyelvünk megújulásának, minden évi megújulásának, új és újabb tavaszának napjai is. Az anyanyelvnek, általa a jövőnek az ünnepei-biztosítékai ezek a napok, amikor minden évben száznál több fiatal gyűlik össze a Kárpát-medence minden tájáról, hogy szépen megfogalmazott okos-igaz gondolatokat szólaltasson meg.”

Az Anyanyelvápolók Szövetsége nevében én is eredményes versenyt, hasznos tapasztalatokat, a virtuális térben is maradandó közösségi élményt kívánok mindnyájunknak!

Kazinczy-éremmel jutalmazott versenyzők

gimnázium I.

Dabasi-Halász Gellért
Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium
Miskolc
Greman Dorka
Madách Imre Magyar Tannyelvű Gimnázium
Somorja
Kormos Anni Zsófia
Madách Imre Gimnázium
Vác
Pacskó Csaba
Eötvös József Gimnázium és Kollégium
Tata
Pál Dorka
Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium
Csíkszereda
Péter Szende
Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium
Csíkszereda
Rablánszky Gitta
Kisfaludy Károly Gimnázium
Mohács
Rédler Zalán
Balassi Bálint Gimnázium
Balassagyarmat
Stift Kata Terézia
Czuczor Gergely Bencés Gimnázium
Győr
Wellner Tibor
Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium
Győr

gimnázium II.

Békefi Benjámin
Lorántffy Zsuzsanna Református Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
Kaposvár
Berecz Kristóf Uwe
Újpesti Bródy Imre Gimnázium
Budapest
Francia Flavie
Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium
Szabadka
Hegedűs Anna Eszter
Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium és Kollégium
Eger
Kopasz Sára
Bethlen Gábor Magyar Gimnázium
Beregszász
Szalay Mátyás
Selye János Gimnázium
Komárom
Szűts Anna Zsófia
Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
Budapest
Weinhoffer Péter Tibor
Zrínyi Miklós Gimnázium
Zalaegerszeg
Zentai Péter
Radnóti Mikós Kísérleti Gimnázium
Szeged
Zsigmond Rozi
Leőwey Klára Gimnázium
Pécs

szakképző iskolai tanulók

Burián András
VSZC Ipari Technikum
Veszprém
Gyovai Dániel
BMSZC Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Technikum
Budapest
Hocza Veronika Laura
Irinyi János Református Oktatási Központ
Kazincbarcika
Ihász Dániel
BMSZC Puskás Tivadar Távközlési Technikum Infokommunikációs Szakgimnáziuma
Budapest
Kiss Dávid Jonatán
Szegedi SzC Déri Miksa Műszaki Technikum
Szeged
Pápai Kerubina Dea
Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium
Nyíregyháza
Pfluger Amelita
Zalaegerszegi SZC Keszthelyi Asbóth Sándor Szakgimnázium
Zalaegerszeg
Puskás Patrik
Szegedi SzC Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium
Szeged
Ribiánszky András
Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola és Szakgimnázium
Budapest
Stanka Renáta Ildikó
GYSZC Baross Gábor Kéttannyelvű Közgazdasági és Ügyviteli Technikum
Győr
Szalma Rebeka Lenke
Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium
Budapest
Széll Marcell
GYSZC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikum
Győr
Szolnoki Balázs
Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium
Budapest
Tóth Csenge
Siófoki SZC Mathiász János Technikum és Gimnázium
Balatonboglár
Vidosa Veronika
Miskolci Egyetem Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikum
Miskolc

Megnyitó

Könyvbemutató

Eredményhirdetés