Közösség és nyelv

Beszámoló az Édes anyanyelvünk verseny vajdasági döntőjéről

2019. június 04. november 11th, 2020 Nincs hozzászólás

Idén is megrendezésre került az Édes anyanyelvünk verseny vajdasági döntője Óbecsén. A június első hétvégéjén megrendezett versenyről Bata Dórián ifjúsági vezetőségi tag számolt be.

„Magát a versenyt megelőzte egy igen sikeres konferencia Szegeden, amely a délvidéki tanárok figyelmét volt hivatott felhívni a versenyre. Egy hónappal a verseny előtt bizakodóak voltunk. A verseny iránt egyre többen érdeklődtek, és a verseny még a Vajdasági Televizió Napjaink című műsorában is komoly hosszúságú műsoridőt kapott. Minden okunk megvolt rá, hogy higgyünk abban, hogy az idei verseny végre több versenyzőt fog Óbecsére vonzani.

Szombat reggel minden készen állt a versenyre. Szomorúan kellett azonban tapasztalnunk, hogy a versenyre mindössze 6 diák érkezett, és ezek mind az Óbecsei Gimnáziumból, miközben egy pár hete még legalább 20 diákban és legalább 4 iskolában reménykedtünk. Csalódottak voltunk, mert a Nagybecskereki Gimnázium versenyzői sem tudtak eljönni, akik eddig minden évben részt vettek a versenyen és jól is szerepeltek. Azonban az iskola falai között a borús, esős idő ellenére nem uralkodott rossz kedv. A versenyzők az iskola zenekarának tagjaival felszabadultan, beszélgetve és zenélve várták a zsűri megérkezését. Külön öröm volt számomra, hogy idén a vajdasági döntőre először eljöttek segíteni a Szövetség ifjúsági vezetőségi tagjai is.

A verseny kezdete előtt az iskola rövid műsorral köszöntötte a bírálóbizottságot, a versenyzőket és az érdeklődőket. Kiemelném a műsorból Miodrag Basarić igazgató urat, aki idén is nagyszerű beszédet mondott, amelyben igéretet tett, hogy ameddig ő az intézmény vezetője, a versenynek minden évben otthont fog adni az Óbecsei Gimnázium, majd pedig elmondta milyen sokat jelent ez a verseny az iskolának és tanulóinak. Igazgató úr beszédét az iskola diákjainak zenés előadása követte. A diákok saját megzenésített verseiket adták elő, amelyet szavalók követtek, ezzel nyújtva a teremben ülőknek egy igazán színvonalas előadást.

Az előadást követően kezdetét vette az írásbeli feladatlap kitöltése. Az írásbelit pedig hamar követte a szóbeli. A diákok idén tehettek vallomást a közönségnek kedvenc versükről, nyilatkozhattak arról, hogy hol tervezik jövőjüket, valamint kifejthették véleményüket hozzászólás formájában az állatkísérletekről.

Miután a feladatlapokat kijavították és a pontszámokat összesítették, a zsűri, szokásához híven, szóban értékelte a versenyzők teljesítményét és tanácsokkal látta el őket. A zsűri elégedett volt az írásbelin nyújtott teljesítményekkel. A legjobb eredmény egy 86%-os teszt lett, amelyet külön kiemeltek. Különösebb kritikát nem is fogalmaztak meg, csak felhívták a diákok figyelmét néhány apróbb hibára, illetve kifejezték meglepettségüket is, hogy a diákok sok pontot veszítettek a szólásokkal és közmondásokkal kapcsolatos feladatoknál. A szóbelinél már egyes diákok komolyabb hibákat vétettek, mint például a tárgytól való eltérés, az elvártnál rövidebbre sikeredett beszéd, vagy a kissé nem életszerű előadásmód. Ez főleg az új versenyzőkre volt jellemző, akik még tapasztalatlanok. A bírálóbizottság mindezek ellenére úgy gondolta, hogy ezeket a főleg tapasztalatlanságból fakadó hibákat a versenyzők könnyen orvosolják majd az októberi sátoraljaújhelyi döntőig és mind a hat versenyzőnek bizalmat szavaztak, mind a hatukat továbbjutatták.

A harmadik helyezett Vadnai Erika, a második Szabó Zsuzsanna, míg az első helyezett Cseri Zsófia lett. A három versenyző meghívást kapott a széphalmi anyanyelvi táborba is.

Összegezve nem lehetünk csalódottak a hétvégi versennyel kapcsolatban. A lebonyolítás jól ment, a verseny a kevés versenyző ellenére is az eddigi évekhez képest hatalmas médiafigyelmet kapott, a verseny jó hangulatban telt, és ami a legfontosabb: a délvidéki versenyzők megállták a helyüket. Nem szabad csüggednünk! Le kell vonnunk az idei év tanulságait, és bizakodónak kell lennünk a jövővel kapcsolatban!

Bata Dórián ifjúsági vezetőségi tag

Leave a Reply