Közösség és nyelv

A Lőrincze-év jegyében tevékenykedik az ifjúsági tagozat is

2015. február 17. november 18th, 2020 Nincs hozzászólás

Az Anyanyelvápolók Szövetsége ifjúsági tagozatának vezetőségi köre február 13-14-én tartotta hagyományos vezetőségi ülését Budapesten a Baár-Madas Református Gimnáziumban, Kerekes Barnabás tanár úr vezetésével. A tanácskozás elsődleges célja, hogy az ifjúsági tagozatot érintő legfőbb anyanyelvi programokat és a vezetőség feladatait megtervezzük, előkészítsük.

Események a Lőrincze-év jegyében

Az év egyik kiemelt eseménye a Lőrincze-év, így a szövetség és az ifjúsági tagozat is különös figyelmet fordít a jeles nyelvész munkásságára. Az egyes programok tervezésénél fontos szempont volt, hogy előadásokkal, filmvetítésekkel tudjunk megemlékezni Lőrincze Lajosról.

Az ilyen februári alkalmak során a különböző anyanyelvi rendezvények, versenyek pontos időpontját egyeztetjük. Az események hamarosan a honlapon is elérhetőek lesznek mindenki számára. A vezetőség idén minden anyanyelvi programhoz  kijelölt egy-egy főszervezőt, aki kézben tartja a feladatkörök felosztását a minél hatékonyabb működés érdekében, legyen szó anyanyelvi versenyről vagy ifjúsági parlamentről.

A vezetőség elkezdte megtervezni az augusztusi XXIII. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábort, szó esett az előadók személyéről, a tábor programjáról és a következő, nyári vezetőségi ülésig elvégzendő feladatokról. A tábor helyszíne idén is A Magyar Nyelv Múzeuma lesz Széphalomban.

Közös munka, közös sikerek

Mint minden évben, összegeztük az előző évben végzett vezetőségi munkát. Beszéltünk az Anyanyelvápolók Szövetsége és az ifjúsági tagozat kapcsolatáról, az erdélyi Georgius Aranka Társaság ifjúsági tagozatával való együttműködésről.

Említést érdemel még, hogy a 2013-ban megújult honlapon és a közösségi oldalakon való aktív jelenlét rekordszerű látogatottságot eredményezett, így büszkén mondhatjuk, hogy az ifjúsági tagozat idén is hozzájárulhatott a nyelvművelés szélesebb körben való terjesztéséhez.

A 2014. év végi Kárpát-medencei Ifjúsági Anyanyelvi Parlamenten az ifjúsági tagozat határozati pontba foglalta, hogy szorgalmazzuk az ifjúsági tagozat honlapjának megújítása érdekében egy szerkesztőségi munkacsoport létrehozását. Ennek a szervezése elkezdődött, az ASZISZ MÉDIA 2015 képzés február végén indul, amely során lelkes anyanyelvápoló fiatalok tanulhatnak majd webszerkesztést, fotózást, videózást.

Szombat délután egy sikeres és különösen jó hangulatú vezetőségi ülés után búcsúztunk el egymástól, az ilyen alkalmak – hasonlóan egy-egy anyanyelvi táborhoz – megerősítik az embert az „anyanyelvi munka” folytatásában.

Erdélyi Zsófia

Leave a Reply