Közösség és nyelv

Az emberközpontú nyelvművelőre emlékeztek

2015. december 09. március 18th, 2017 Nincs hozzászólás
Lőrincze Lajos emléktáblája Vácon

Ahogyan korábbi cikkünkben mi is, úgy november végén az ország több pontján is megemlékeztek Lőrincze Lajos születésének 100. évfordulójáról. Szobor- és emléktábla-avatás mellett a néhai nyelvész, tanár sírjánál is tartottak megemlékezést.

Lőrincze szülőfaluja, Szentgál igyekszik ápolni a nyelvművelő emlékét. November 24-én avatták fel a róla elnevezett iskola udvarán a porcelánszobrot, melyet a Herendi Porcelánmanufaktúra készített. Az ünnepségen beszédet mondott Istvánfi Sándor, Szentgál polgármestere, Polgárdy Imre, a Veszprém megyei közgyűlés elnöke, valamint Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója.

A felavatott szobor történetéről, illetve az alkotóról, Zeke Szabolcsról ezen az oldalon lehet többet megtudni.

A kép forrása: veol.hu

November 20-án Vácon emléktáblát avattak az évforduló alkalmából. Lőrincze Lajos feleségén keresztül kötődött a városhoz, a család rendszeresen visszalátogatott a oda. Az emléktáblát Vác Város Önkormányzata és A Magyar Nyelv Barátainak Egyesülete állíttatta. Az avató ünnepségen megjelentek a Lőrincze család tagjai, meghívott vendégként részt vett Wacha Imre tanár úr.

Szintén a nyelvművelő 100. születésnapján, november 24-én tartott megemlékezést a Nemzeti Örökség Intézet a Farkasréti temetőben Lőrincze sírjánál. A megemlékezésen több emlékbeszéd is elhangzott, ezek közül Kozák Péteré itt, Kemény Gáboré pedig itt érhető el.

„Lőrincze Lajos, a Szentgálról érkezett nyelvművelő nyelvész professzor, a Tanár Úr (így nagybetűvel) egész élete azt példázta, azt mutatta meg, azt bizonyította, milyen végtelen, teljes egészében felfedezhetetlen, megismerhetetlen a magyar nyelv, mindannyiunk anyanyelve. Még Lőrincze Lajos – talán túlzottan szerényen – is csak azt írta le, hogy egész életében csupán ismergette, kóstolgatta, tanulta és tanulmányozta azt a csodát, amelyet valójában teljesen megtanulni nem is lehet.” (Kozák Péter)

Leave a Reply