Közösség és nyelv

Magyar Életfa Díj Hódi Évának

A Magyar Életfa Díj nevű kitüntetésben részesült dr. Hódi Éva, szövetségünk tiszteletbeli elnökségi tagja 2017. január 14-én Zentán, a magyar kultúra napja vajdasági központi rendezvényén.

Minden évben a magyar kultúra napi központi ünnepségen adják át a délvidéki Zentán a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség életmű- és életpályadíjait, melyek közül az egyik, talán legrangosabb a vajdasági közművelődési életben a Magyar Életfa Díj nevű elismerés (kiemelt képünkön középen). A 2003-ban alapított díjjal a VMMSZ minden évben legtöbb négy olyan személyt jutalmaz, akiknek életműve – legalább negyvenéves tevékenysége – a délvidéki magyar kultúra, illetve közművelődés valamely ágához kapcsolódik, és ezen a területen maradandót alkotottak. A Művelődési Szövetség ezen elismerésével a vajdasági magyar közösségért végzett kimagasló munka erkölcsi megbecsülésének növeléséhez is hozzájárulni kíván. A díj – amely Nemes Fekete Edit szabadkai keramikusművész Életfa című kerámia faliképéből és évente más-más grafikusművész által készített egyedi oklevélből áll – 2017-ben tizennegyedik alkalommal került kiosztásra.

A 2017. január 14-én megtartott ünnepi díjátadó gálán többek közt kitüntették dr. Hódi Éva ny. magyartanárt és könyvtárvezetőt, az adai Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület elnökét, aki egyben az Anyanyelvápolók Szövetségének tiszteletbeli elnökségi tagja. Budapesten született, több mint negyven éve költözött Adára férjével, noha a magyar fővároshoz fűzte rokonsága, baráti köre, munkahelye. A VMMSZ az elsimeréssel a tanári szakmában való kötelesség- és felelősségtudatos munkálkodást, az értékrendnek és értékszeretetnek az alakítását, továbbadását kívánja méltóképp megköszönni.

A díjra való felterjesztésében Ágoston Ibolya így fogalmaz:

„Az elismerés, a méltó szó hangján kell tudnunk megszólalni. Úgy, hogy érthetővé váljon, milyen fontos számunkra kitartó ámulata, tenni akarása. Hogy mennyivel más volna minden, ha nincs az ifjúságkutatás, a magyar tudománytörténet, a magyar nyelv és irodalom, a nyelvművelés iránti érdeklődése, az olvasóvá nevelés terén végzett szolgálata, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület 1993-as meglalkulásában (jövőre 25 éves az egyesület, Hódi Éva a hetvenedik születésnapját ünnepli) vállalt szerepe, az egyesületi munka megszervezése, a háborús években felmutatott és megmutatkozó hite és bennünket is megerősítő rendíthetetlensége, mind a mai napig vállalt kitartó gondoskodása a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok fölött, szerepvállalása magyarságunk egyik fontos intézményének, a Szarvas Gábor Könyvtárnak a a megerősítésében és felvirágoztatásában (gondoljunk akár a gyermekkönyvtár megnyitására), először annak munkatársaként, majd nyugdíjaztatásáig mint annak igazgatója…

Emberi, közéleti, politikai, a nemzetét féltő és a nemzete sorsáért elkötelezett személy magatartásával példaként szolgál előttünk.”

Szívből gratulálunk a rangos elismeréshez!

Széman E. Rózsa

Kép forrása: Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület

Leave a Reply