Ünnepségünk

Magyar nyelv napi díszünnepségünk élő közvetítése

Az Anyanyelvápolók Szövetsége 2023. november 13-án, a magyar nyelv napján díszünnepséget rendez a Petőfi Irodalmi Múzeum Dísztermében. Az eseményt határon innen és túli barátainknak 16 órától élőben közvetítjük a YouTube-on.

A magyar nyelv napja az anyanyelvi mozgalom legnagyobb ünnepe. Az Anyanyelvápolók Szövetsége minden évben díszünnepséget szervez e napon. Legfőbb küldetésünk az ifjúság megszólítása, anyanyelvünk iránti elköteleződésének erősítése. Az Édes anyanyelvünk és a Szép magyar beszéd versenyek több ezer tanuló életének meghatározó élményei. A Délvidéken megnyitott 57. magyar nyelv hete éppen ezért kapta A nyelv nemzedékek kézfogása címet.
2011. szeptember 26-án az Országgyűlés az Anyanyelvápolók Szövetsége kezdeményezésére a magyar nyelv napjává november 13-át nyilvánította, 1844-ben ugyanis ezen a napon fogadták el a magyart államnyelvvé tevő, a magyar nyelv és nemzetiségről szóló 1844. évi II. törvényt. A Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezett eseményen ünnepi köszöntőt mond Szentmártoni János művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár, Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere és Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetsége elnöke. Hagyományainkhoz hűen e jeles napon adjuk át a Lőrincze Lajos-díjat, az Arany Kazinczy-díjat, a Deme László-díjat, a Maróti István-emlékérmet, az Anyanyelvápolók Szövetsége 2023. évi országos pályázatának és A Magyar Nyelv Múzeuma „Írj levelet Kazinczynak” című pályázatának elismeréseit. Itt mutatjuk be Az én Petőfim című pályázatunk anyagából összeállított kötetet is. Díszünnepségünket a Petőfi Kulturális Ügynökség, a Magyar Kultúráért Alapítvány és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával rendezzük meg. (MTI)

(A borítóképen Józsa Judit munkája.)

Leave a Reply