Közösség és nyelv

Magyar nyelv napi ünnepségek

2013. november 04. április 12th, 2017 Nincs hozzászólás

2011 óta a Országgyűlés határozata alapján november 13-án ünnepeljük a magyar nyelv napját. A központi rendezvényt idén is az Anyanyelvápolók Szövetsége rendezi, a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az országos rendezvényhez csatlakozik A Magyar Nyelv Múzeuma is.

Művészet és anyanyelv

A budapesti rendezvényen köszöntőt mond E. Csorba Csilla, a múzeum főigazgatója; Hammerstein Judit, az EMMI kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkára és Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke. Itt adják át a Lőrincze-díjakat is, ami a magyar nyelv művelése érdekében végzett munka elismeréséül szolgál.

A díjátadót művészeti előadások követik. Nyelvünk aranyfedezete címmel Mezey Katalin, A zene nyelve címmel pedig Szecsődi Ferenc hegedűművész tart előadást. 16 órától pedig Nyelv – művészet – ismeretterjesztés címmel rövid konferencia veszi kezdetét: az érdeklődők hallhatnak többek között az anyanyelvápoló.hu weboldalról, a rádiós és televíziós nyelvi műsorokról, a Nyelvtudományi Intézetről vagy a Magyar Nyelvi Szolgáltató Irodáról.

Az ünnepségen közreműködik Császár Angela színművésznő és Pölcz Ádám PhD-hallgató.

Kazinczy birtokán is ünnepelnek

Az ünnepséggel párhuzamosan Széphalomban, A Magyar Nyelv Múzeumában kihirdetik az általános és középiskolásoknak szóló Írj levelet Kazinczy Ferencnek! című pályázat eredményeit. Előadást tart Horváth Péter nyelvész, a napot pedig a Misztrál Együttes koncertje zárja.

A részletes program eseménynaptárunkban megtekinthető.

Leave a Reply