Közösség és nyelv

A magyar nyelv nyomában Budapesten – ilyen volt az első anyanyelvi kalandtúra

Anyanyelvi kalandtúrára várjuk azokat, akik egy izgalmas vasárnapi programra vágynak, szeretnek játszani, és felfedeznék a várost kicsit más szemszögből… – írtuk beharangozónkban a magyar nyelv napjára meghirdetett budapesti nyomkereső túráról.

A magyar nyelv napján irodalmi és magyar nyelvi vonatkozásában fedezhették fel Budapestet az érdeklődők. Az ifjúsági tagozattal olyan programot szerettünk volna létrehozni, amely megszólít kicsiket és nagyokat, diákokat és tanáraikat, szülőket és gyermekeiket egyaránt. Az interaktív programon az iskolások játékosan hasznosíthatták azt a tudást, amit a magyar nyelvi és irodalomórán megszereztek, és igyekeztünk hozzájárulni ahhoz is, hogy ezeket az ismereteket játékos módon tovább bővítsék.

A résztvevő csapatok bemehettek a múzeumkertbe, ahol a Kazinczy-szobornál kereshették a nyomot a következő állomáshoz, találkozhattak Babitscsal és a Jónás könyvével, körüljárhatták az ELTE Egyetemi Könyvtár épületét. A hideg novemberi napon a Katona József Színházban egy kis tea mellett melegedhettek, miközben megfejtették azt a nyelvi rejtvényt, amely elirányította a csapatot a következő állomáshoz.

Azok a csapatok, akik sikeresen végigjárták a túrát, a Petőfi Irodalmi Múzeumban találhatták meg az elrejtett kincset, végignézhették a múzeum kiállításait, valamint a Tinta Könyvkiadó ajándékcsomagjával gazdagodhattak.

A visszajelzések alapján a csapatok kedvenc állomása a Petőfi Irodalmi Múzeum és az Ady Emlékmúzeum volt. A játék legnagyobb értékének a megszerzett tudást, a szórakozást és együttlétet, valamint a múzeumlátogatási lehetőséget tartották a résztvevők.

Ez az alkalom számunkra azt is bebizonyította, hogy a játék az egyik legjobb eszköze a tudásgyarapításnak és játékos módon is lehet és érdemes tanulni a magyar nyelvről, irodalomról. Az ifjúsági tagozattal a jövőben is igyekszünk hasonlóan játékos programokat szervezni.

Muszka Ágnes

Leave a Reply