Közösség és nyelv

Magyaróra-találkozó Gödöllőn

Július 8. és 10. között rendezte meg az Anyanyelvápolók Szövetsége az első Magyaróra-találkozó Gödöllőn, melynek központi témái a magyartanítás aktuális kérdései voltak.

A találkozót Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke nyitotta meg, majd Fráter Zoltán főszerkesztő, Baranyai Katalin és Blankó Miklós szerkesztők mutatták be a Magyaróra folyóiratot a résztvevőknek, illetve közös gondolkodásra hívták őket a folyóirat jövőjét illetően. Szóba került többek között egy digitális kiadás létrehozása is.

Ezután Bese Gergő atya vezetésével a táborozók ellátogattak a máriabesnyői kegytemplomba, a nap zárásaként pedig egy kvízesttel egybekötött ismerkedésre, kötetlen beszélgetésre került sor (Návai Péter összeállításában).

A szombat Gyarmathy Éva pszichológusprofesszor interaktív előadásával kezdődött, mely elsősorban a változó világ és a 21. századi iskola kihívásaira világított rá Változó környezet, változó gyerekek – és akkor változó iskola? címmel. A közös ebéd után módszertani foglalkozások következtek.

A résztvevők meghallgathatták Fűzfa Balázs irodalomtörténész Gondoltam fenét! című előadását, ezt követően pedig részt vehettek Fegyverneki Gergő és Tóth Etelka műhelybeszélgetésén. Előbbi a digitális eszközök alkalmazásáról szólt, utóbbi pedig a helyesírás tanításának kérdését járta körbe.

Délután lehetőség nyílt a gödöllői király kastély és a kastélyban található Horthy-bunker megtekintésére, a kastélykertben pedig egy-egy kávé mellett folytatódhatott egymás megismerése és a tapasztalatcsere.

Este Takács Bence műsorvezető-előadóművész látogatott el a találkozóra, aki versmondással és az irodalomhoz kapcsolódó személyes történeteivel szórakoztatta közönségét.

A találkozó Budapesten, a Magyar Zene Házában zárult. A hangdómban a világ hangjait hallgatva, elcsendesedve ki-ki elmélyülhetett gondolataiban, felidézhette az összejövetelen gyűjtött élményeit, tapasztalatait. A zárszó pedig egyben nyitánya is volt a következő Magyaróra-találkozó megszervezésének.

Támogató: Magyar Kultúráért Alapítvány, Petőfi Kulturális Ügynökség

További képek itt.

(Beszámoló és képek: Horváth Zsófia)

Leave a Reply