Ünnepségünk

„Megadni az ünnep rangját és megtartani a magyar nyelv méltóságát”

„Megadni az ünnep rangját” – az alkalomhoz méltón fejeződött be az 58. magyar nyelv hete a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében. Cservenka Juditnak, az Édes Anyanyelvünk szerkesztőjének tudósítása.

Az Anyanyelvápolók Szövetsége gálaműsorát megnyitó Liszt Ferenc: Szózat és Magyar Himnusz Fantázia című műve és zárásként két Kodály Zoltán-dal szép és igényes keretbe foglalta az interneten is követhető eseményt, amelynek műsorvezetője Bényi Ildikó volt. Az elhangzó versek, dalok – Kubik Anna színművész, Vári-Fábián László költő, Erdős Róbert operaénekes és Hegedűs Valér zongora- és orgonaművész előadásában – a művészet nyelvén csatlakoztak Pomozi Péter, az ELTE docensének a magyar nyelv iránti felelősségünkről szóló ünnepi beszédéhez.

Kubik Anna Kossuth-díjas színművésznő előadása közben

Erdős Róbert operaénekes előadása közben

Nemcsak egyetlen hét, hanem az év minden hete feladja a kérdést a médiának, a kereskedelemnek, az iskolának, a családoknak, mindannyiunknak: eleget teszünk-e nyelvünk tisztaságáért, értékeinek megőrzéséért?

Pomozi Péter szólt arról is, hogy az örömöt, hogy harmadik alkalommal: Felvidék és Délvidék után idén Kárpátalja adott helyszínt a magyar nyelv hete különböző rendezvényeinek, mindenütt beárnyékolta a szomorú tény, a háborúba vitt, vagy a behívás elől elmenekült férfiak és a fiúk hiánya. Az ima sorsukért és a bibliai példázatok mellett reményt a Délvidék sorsából meríthetünk, ahol egy erős közösség született újjá.

Pomozi Péter előadást tart

Az újjászületést, az anyanyelv erejébe vetett hitet és munkát ismerte el a Szövetség által 2022-ben alapított díj, az Anyanyelvünkért Emlékérem idei átadása is.  A 75 éve alakult felvidéki kulturális szervezetnek, a Csemadoknak ítélt díjat Bárdos Gyula elnök vette át Juhász Judit elnöktől. A díjazottról Molnár Imre történész-szociológus méltatását (rövidítve mellékeljük) Szabó András előadóművész olvasta fel.

Juhász Judit elnök átadja az Anyanyelvünkért Emlékérmet Bárdos Gyulának, a Csemadok elnökének

„Megadni az ünnep rangját és megtartani a magyar nyelv méltóságát” – Juhász Judit elnök zárszavának gondolata mintegy útravalót adott az Anyanyelvápolók Szövetsége vezetőinek, tagságának és a céljait pártoló nagyközönségnek a következő ünnepig tartó hétköznapokra.

Juhász Judit zárszója közben

Bényi Ildikó műsorvezető

A felvételeket Reiser György készítette. További képek itt.

A Magyar Nemzet tudósítása itt olvasható.

 

Leave a Reply