Ismeret és nyelvKözösség és nyelv

Megkezdődött a Beszélni nehéz! szakkörvezetők 37. tábora

2024. július 06. július 10th, 2024 Nincs hozzászólás

2024. július 6-án kezdetét vette a Beszélni nehéz! körvezetők 37. anyanyelvi tábora. A nagymúltú rendezvénynek – mely július 11-éig tart – idén hazánk legjelentősebb borvidéke, Tokaj-Hegyalja, azon belül is Sárospatak ad otthont. Az ünnepélyes megnyitót a Református Kollégium imatermében – az Auditorium maximumban – tartották meg.


A megjelenteket az iskola diákjai üdvözölték népdallal, verssel, énekszóval, tánccal és zongorajátékkal.

Ezután Nagy-Baló Csaba, az intézmény igaztgatója, illetve Rózsahegyiné Nagy Andrea főszervező köszöntötte az anyanyelv ápolása jegyében összegyűlt tanárokat.

Kerekes Barnabás, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke, a tábor szakmai vezetője felidézte a Sárospatakon töltött diákéveit, és megtiszteltetésnek nevezte, hogy a közel ötszáz éves intézmény falai között – öregdiákként – szólhat az egybegyűltekhez.

A megnyitó ünnepséget követően a szomszédos Hercegkútra látogattak el a tábor résztvevői. A Gombos-hegyi pincesoron megismerkedtek a 300 éves sváb falu történetével, és a Götz család pincéjében egy borkóstolóval egybekötött vacsorával zárták a napot.

A következő napokban Sárospatak és a környék több nevezetességét is felkeresik majd a táborozók. Kazinczy Ferencre, a nagy nyelvújítóra emlékezve Alsóregmecre, Sátoraljaújhelyre és Széphalomba is elzarándokonak, de meglátogatják majd Mikóházát és az utóbbi években példásan helyreállított füzérradványi Károlyi-kastélyt is.

A reggeli foglalkozásokat Kovács Zsuzsa, az Anyanyelvápolók Szövetsége irodavezetője fogja tartani, aki a hangsúlyjelölés fortélyait osztja majd meg a tanárokkal. A délelőtti előadásokon a szakterületük jeles képviselőit hallhathatják a résztvevők: a teljesség igénye nélkül Nyiri Péter, Schirm Anita, Ringer István, Toma Kornélia és Ránki Sára is szerepel az előadók sorában, Keppel Gyula pedig – a hagyományokat követve – képzőművészeti tárlatvezetést fog tartani a táborozóknak.

A közel egyhetes tábornak a célja, hogy a Beszélni nehéz! körök vezetői – Csíkszeredától Hegyeshalomig – ne csak pihenhessenek, hanem megoszthassák egymással szakmai tapasztalataikat, pallérozzák ismereteiket a nyelvűvelés terén, és még szorosabb kollegiális – baráti – kapcsolat alakuljon ki köztük.

 

Kép és szöveg: Reiser György Lukács

Sok kép a kapcsolódó képgalériákban.