Ismeret és nyelvKözösség és nyelv

Megkezdődött a XXVIII. Aranka György nyelv- és beszédművelő verseny döntője

2024. április 05. május 16th, 2024 Nincs hozzászólás

2024. április 5-én ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét az erdélyi Aranka György nyelv- és beszédművelő verseny 28. országos döntője, melyet idén is a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum rendezett meg.

Az este nyitásaként – immár hagyományos módon – a Szivárvány havasán kezdetű népdalt hallgatták meg a jelenlevők, melyet Jenei Eszter, a líceum tanulója énekelt el.

Ezután az iskola lelkésze, Papp Hunor tartott áhítatot. „Otthon vagytok a táguló nagyvilágban, az anyanyelvben” – idézte Tar Károlyt. Ez a gondolat nemcsak az áhítatot, hanem az egész hétvégét végigkíséri, ugyanis a szervezők ezt választották az idei verseny mottójául.

Rendhagyó módon videóüzenetben köszöntötte a jelenlévőket dr. Farmati Anna, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Irodalomtudományi Tanszékének adjunktusa, a Georgius Aranka Társaság elnöke, majd dr. Váradi Izabella, az Oktatási Minisztérium keretében működő Országos Oktatáspolitikai és Értékelési Központ tanácsosa szólt az egybegyűltekhez. „A szó veszélyes fegyver, és van, aki fegyvertelen” – idézte az Illés együttes egyik slágerének kulcsgondolatát. „Legyenek a szavak a ti fegyvereitek” – szólította meg a diákokat tanácsos asszony.

Dr. Kerekes Adelhaida a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség nevében üdvözölte a versenyzőket és tanárokat, majd Kerekes Barnabás, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke mondott beszédet. Témáit a beszéd-, érintkezés-, és magatartáskultúra kérdéskörébeől merítette, illetve személyes példákat adott útravalóul.

Alelnök úr után Gheváld Júlia, az iskola aligazgatója kapott szót és köszöntötte a résztvevőket. Informatikatanárként nem hagyhatta említés nélkül azt hogy milyen különleges ez a huszonnyolcas szám, nem csak matematikai szempontból, hanem szimbolikusan is; majd sikeres versenyzést kívánt a diákoknak.

A megnyitó zárásaként Hăsan-Farr Mira, az iskola egyik tanulója játszotta el zongorán Robert Schumann Arabesque című művét.

Ezt követően az Ampelopsis versszínház Öröknyár című darabjával varázsolta el a közönséget. A fellépők javarészt az iskola diákjai voltak, és a darabnak nemcsak az előadása, hanem a rendezése is az ő érdemük.


A vacsorát követően a bírálóbizottságok tanácskoztak, és összeállították az írásbeli feladatsorokat, illetve kiválasztották a szóbeli témákat és a szép magyar beszéd versenyforma kötelező szövegét. Szombat reggel egy nyelvhelyességi feladatlapot töltenek ki a diákok, ami után következnek a szóbeli fordulók. Ebéd után a verseny bírálóbizottsága szakmai értékelést tart a diákoknak és a felkészítőknek.

Vasárnap reggel ünnepélyes eredményhirdetéssel zárul a verseny.

 

Képek: Reiser György Lukács