Ismeret és nyelvKözösség és nyelv

Megkezdődött az 58. Kazinczy-verseny győri döntője

2024. április 18-án kezdődött meg Győrben a szép magyar beszéd Kazinczyról elnevezett versenyének 58. országos – Kárpát-medencei döntője. A megmérettetésre közel százötven versenyző érkezett az ország minden szegletéből és az elszakított területekről.

Csütörtök este a Kazinczy Ferenc Gimnázium klubhelyiségében kezdődött a programsorozat. Évtizedes múltra tekint vissza az a hagyomány, hogy a gimnázium tavaszra megjelentet egy anyanyelvi témájú kiadványt, amelyet a Kazinczy-verseny döntőjén mutatnak be. Ebben az évben egy beszélgetéskötetet rendeztek sajtó alá, mely a Beszélni nehéz! mozgalom egyik oszlopos tagját, a pannonhalmi Sámbokréthy Pétert mutatja be.

A rögös életutat bejárt római katolikus káplánnal Szívósné Vásárhelyi Zsuzsanna, a gimnázium magyartanára beszélgetett; a könyv összeállítását Gecsei Kolos igazgatóhelyettes, valamint a Kazinczy-könyvecskék örökös szekesztője, az időközben elhunyt Kováts Dániel tanár úr végezte. A kiadványt csütörtök este Németh Tibor igazgató úr és Szívósné tanárnő mutatta be, Sámbokréthy atya pedig a tőle megszokott vidám anekdotákkal tarkította a beszélgetést.

Vacsora után a gimnázium tornatermében az Anyanyelvápolók Szövetsége, illetve az ifjúsági tagozat bemutatkozásával folytatódott az este. Egyesületünk képviseletében Kerekes Barnabás alelnök úr rövid történeti áttekintéssel szolgált, ezután pedig két fiatal nyelvművelő, Sztankovits Réka és Reiser György kapott szót. Ők bemutatták az ifjúsági tagozat főbb működési területeit, beszámoltak a legújabb kezdeményezésekről, valamint a szövetség internetes jelenlétéről – honlap, közösségi média – is.

A toborzóbeszéd után Németh Tibor igazgató úr eligazítást tartott a résztvevőknek a hétvége menetéről, ezután pedig kisorsolták a versenyzői sorszámokat.

Péntek reggel a gimnázium főbejáratánál lévő Kazinczy-szobornál koszorúzási ünnepséget tartanak, ezután következik a városháza dísztermében a verseny ünnepélyes megnyitója.

Délelőtt a szabadon választott szövegeket mutatják be, ebéd után pedig a hangsúlyjelölési feladatot oldják meg a versenyzők. Délután a belváros nevezetességeit, este pedig Győri Nemzeti Színház egyik előadását tekinthetik meg a vendégek.

Szombaton a kötelező szöveg felolvasásával folytatódik a verseny. A délutáni kiértékelésen a bírálóbizottságok tagjai a verseny során szerzett tapasztalataikat osztják meg a versenyzőkkel és a felkészítő tanárokkal.

Vasárnap reggel a győri városháza dísztermében ünnepélyes eredményhirdetéssel zárul az esemény, és itt adják majd át a 2024-es év Kazinczy- és Péchy Blanka-díjait is.

A verseny részletes programja ide kattintva érhető el.