Szemle

Mesélő nyelvtan – szórakoztató nyelvtantanítás

2015. június 30. március 18th, 2017 2 hozzászólás
Mesélő nyelvtan

Idén tavasszal egy sorozat első tagjaként jelent meg a Móra Könyviadónál Balázs Ágnes Mesélő nyelvtan c. könyve. A mesékkel és játékokkal teli könyv szórakoztató segítségként szolgál a kisiskolásnak az ábécé és a nyelvtani szabályok megtanulásában, a tanároknak pedig a nyelvtantanításban.

A Mesélő nyelvtan szórakoztat és tanít

A sorozat első kötete a 2. osztályos tananyag nyelvtani ismereteire épül. A könyv foglalkoztatókönyvként is szolgál, hiszen játékos, észforgató feladatokkal gyakoroltatja a gyermekekkel a tanagyagot, harminchárom fejezeten keresztül.

Minden feladat előtt egy mesével találkozhatunk, ahol a főhős, Iringó a Hangok földjén kalandozik ismert mesehősökkel, népmesék szereplőivel.

Egészítsd ki!

A kötetben többféle nyelvtani feladattípus is előfordul. A történetben a szereplők neveinek első betűje kiemelt formában jelenik meg, hogy ezzel is megkönnyítsék az olvasó dolgát a történet utáni kiegészítős feladatoknál.

Így például ki kell találniuk a gyerekeknek, hogy ki lehet _itéz János, _ringó, _udas Matyi, _ából_aragott Péter, _upaháj, _akigláb vagy _álészáj.

Rajzolj, színezz!

A kiegészítős rejtvényeken kívül sok színezős és rajzolós feladat is segíti a gyerekeket. Míg egyszer a hiányzó tárgyakat kell lerajzolni, másszor az olvasó fantáziájára van szükség, hogy mit tenne, ha a Hangok földjére kerülne.

Meséld el!

A harmadik feladattípus, ahol kép segítségével vagy kérdések alapján kell mesélni. Ez a feladat bővíti a tanuló gyermekek szókincsét, és választékosabbá teszi a mondanivalójukat.

A kötet kiegészítéseként zenés feldolgozások is segítik megtanítani a gyerekekkel például azokat a szavakat, amelyekben a rövid o, u és a hosszú ó, ú használatos, így dalolva tanulhatnak meg szabályokat.

A Mesélő nyelvtan nemcsak nyelvtani, hanem egyéb tudást is átad a gyerekeknek, például megtanulhatják, mi a kopja vagy a szablya, de gyakorolhatják a szépírást és a történetmesélést is.

Ahogy a könyv elején is olvasható, ez a kötet használható kiegészítő tankönyvként, fejlesztésre, játékos ismétlésre felsőbb éveseknek is, így szívből ajánljuk minden korosztálynak, hiszen szórakoztatva tanítja a nyelvtant.

Muszka Sára

Leave a Reply