Ismeret és nyelv

„Mi vagyunk a nyelv őrzői” – az októberi Édes Anyanyelvünk

2016. október 29. január 20th, 2017 Nincs hozzászólás
Édes Anyanyelvünk

Az Édes Anyanyelvünk októberi számában igen érdekes interjú várja az olvasókat rögtön a harmadik oldalon: Nemere Istvánt Mészáros Márton faggatta. Az interjún kívül a lap foglalkozik a határozószók kérdésével, Balázs Géza pedig Tőzsér Árpáddal beszélgetett.

Nem csak a lelkesedés a régi

Alig vannak kis hazánkban, akik az idén 72 éves Nemere István nevét nem ismerik. A neves író 670 (!) regényt jelentetett meg az elmúlt majdnem félszáz évben, és nem tervezi a visszavonulását: korát meghazudtoló lelkesedéssel végzi munkáját, jelenleg is egy, a XI. században játszódó történelmi trilógián dolgozik. Nemere természetesen nemcsak írásairól, hanem a magyar és más nyelvekkel való igen különleges kapcsolatáról beszélt, érthető tehát, ha lap kiemelten ajánlott cikkei közt említem a vele készült interjút.

Cseresznye a habos tortán

Igen ínycsiklandó cím, és nem, nem egy gasztrolap címlapjáról idézek: ez bizony az Édes Anyanyelvünk egyik leginkább magával ragadó cikkének igen hangzatos, a figyelmet nem kicsit magára vonzó címe. Természetesen nem egy recept található a cím alatt. Az író, Zimányi Árpád  egy szólásváltozás természetrajzát mutatja be. Hogy mi belső fejlemény, mi idegen hatás? Ez is kiderül a kilencedik oldalon!

Séta közben

Láng Miklós sétálni ment. Hogy mivel játszott eközben? Amivel mindegyikünk szokott néhanap: a rendszámok (három betű, három szám) betűi közt keresett értelmes szavakat. A cikk írója azonban nem állt meg itt: műveltségéből fakadóan önkéntelenül is asszociált irodalmi alkotásokra, szerzőikre. Bővebben a tizenötödik oldalon!

A lap további írásaiból

Hogy mit tartalmaz még az októberi Édes Anyanyelvünk? Az Anyanyelvápolók tervei című kis szövegdoboz az elnökség munkájáról és a nyári táborokról számol be röviden (második oldalon), Grétsy László pedig a Pontozóban kínál új, érdekes feladványokat a nyelvtudásukat próbára tenni kívánó felnőtteknek és fiataloknak egyaránt (huszonkettedik oldal).

A színészi beszédről írt cikket Auszmann Anita. Tényleg romlott a színészek beszéde napjainkra? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad választ az októberi Édes Anyanyelvünk.

Az Édes Anyanyelvünk októberi száma digitálisan itt olvasható »

Kacskovics Mihály Béla

Leave a Reply