Közösség és nyelv

Minden(T)rendben Kolozsváron – anyanyelvi játékok a Magyar Napokon

Mindentrendben volt a jelszava a VI. Kolozsvári Magyar Napoknak, melyen, a tavalyi évhez hasonlóan, ismét képviseltette magát az Anyanyelvápolók Szövetsége kvízekkel, fejtörőkkel, önállóan játszható és csapatjátékokkal.

Másodjára várta nyílt kapukkal a látogatókat az EMKE Szabédi László Emlékháza a VI. Kolozsvári Magyar Napokon, melynek programjába az Anyanyelvápolók Szövetsége is bekapcsolódott nyelvi fejtörőkkel, társasjátékokkal. A kedden, augusztus 18-án még folyamatosan csorgó eső miatt ugyan nem volt túl nagy forgalom, de a betérők garantáltan jól érezték magukat az anyanyelvi játékok világában!

Mindentrendben zajlott viszont az EMKE standjánál, ahol szintén nyelvi játékokkal vártuk az érdeklődőket augusztus 20. és 23. között, minden nap 12-től 18 óráig. Az időjárás eleinte itt sem igen kedvezett a Farkas utcai sétára vágyóknak, azt pedig szinte lehetetlenné tette, hogy bárki is helyet foglaljon akár egy-két fejtörő megoldása erejéig, de a négy nap alatt így is megfordult a standnál közel 400 ember a 10 éves iskolástól a 87 éves nyugdíjasig, ebből 60-70 le is ült játszani, és még legalább tucatnyian kértek a feladatlapokból „elvitelre”.

Egy miskolci fiatalember bő egy óra alatt végigoldotta mind a kilenc fajta feladatlapunkat – másnap már vissza kellett utaznia, de nem akart egyet sem kihagyni. Egy házaspár pedig az otthoni megfejtésre elvitt fejtörőkkel tért vissza másnap: bevallásuk szerint előző nap éjjel kettőig oldották a feladatokat, de még így sem sikerült minden kipontozott helyet kitölteniük.

Minden nap kétszer kvízekkel, délután 5 órától pedig anyanyelvi csapatbajnoksággal is vártuk a játékos kedvűeket. Annak ellenére, hogy a csapatjátékok nem a standnál, hanem egy osztályteremben voltak, naponta 10-12 ember így is betért hozzánk.

Reméljük, jövőre már kint a fesztiválutcán játszhatunk, s így még több érdeklődő kapcsolódhat be programjainkba!

Széman E. Rózsa

Fotó: KMN/Sebesi Boróka, Széman Péter

Leave a Reply