Közösség és nyelv

„…mindig magunkért, soha mások ellen…”

Dsida – Páskándi – Jakabffy Napok Szatmárnémetiben és Szatmárhegyen 2022. május 12.-13.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület kezdeményezésére és szervezésében az Anyanyelvápolók Szövetsége, a szatmári G.M. Zamfirescu Kulturális Központ, a Communitas Alapítvány és a Szatmárhegyi RMDSZ- szervezet messzemenő támogatásával a romániai Szatmár megyében 2022. május 12-én és 13-án, a Dsida – Páskándi – Jakabffy Napok keretében emlékeztek meg a 115 esztendeje született Dsida Jenő költőről, lapszerkesztőről, a 65 esztendővel ezelőtt első verseskötetével jelentkező Páskándi Géza költőről, dráma- és esszéíróról, valamint a XX. századi Európa legjelentősebb kisebbségi folyóirata: a Magyar Kisebbség megjelenésének 100., megszüntetésének pedig 80. évfordulója kapcsán Jakabffy Elemér politikusról és szerkesztőről.

Az ünnepi megemlékezés május 12-én, csütörtök délután 19.00 órakor a szatmárnémeti Titulescu téren álló Dsida-szobor megkoszorúzásával kezdődött Muzsnay Árpád, az EMKE főtanácsosának köszöntőjével. Beszédet mondott Pakot Géza jezsuita atya, a Hám János Római Katolikus Líceum spirituálisa; Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés volt elnöke, miniszterelnöki megbízott; Láng Gusztáv egyetemi tanár. Petneházy Attila színművész, miniszteri biztos Dsida Jenő: Tükör előtt című verséből idézett. A koszorúzást Toroczkay Sándor tanár, a Szent István Kör tiszteletbeli elnöke vezette a díszőrséget álló Dsida Jenő Cserkészcsapat tagjainak jelenlétében.

A „mindig magunkért, soha mások ellen” mottóval meghirdetett irodalmi tanácskozás Dsida Jenőről, Páskándi Gézáról és Jakabffy Elemérről pénteken folytatódott Szatmárnémetiben a Láncos-templom Kálvin Központjában. A megjelenteket Muzsnay Árpád, az EMKE főtanácsosa köszöntötte, a tanácskozást Pusztay János egyetemi tanár vezette. Nyitó előadásában Szili Katalin jogász, miniszterelnöki megbízott a közös pontokat kereste a három évfordulós életében, hogy mint jelentett számukra a nemzet és milyen üzenetet közvetíthetnek életükkel, hivatásukkal, elkötelezettségükkel a ma emberének. Lisztóczky László irodalomtörténész Dsida Jenőről, mint műfordítóról beszélt. Egyed Emese egyetemi tanár kiemelte Dsida beszélgetését Vergiliusszal és Catalussal. Láng Gusztáv irodalomtörténész a Dsida-életmű erdélyi tanulságait elemezte és arra kereste a választ, hogy létezik-e erdélyi irodalom. Karácsonyi Zsolt irodalomtörténész, politikai dramaturgiáját fejtette ki Páskándi Géza színműveiben; Cseke Péter irodalomtörténész személyes élményeit osztotta meg Páskándi Gézáról. Szekernyés János közíró, Magyar Kisebbség 480 – Két évtized a nemzetpolitikai szolgálatában címmel tartott előadást. Varga Attila alkotmányjogász, Jakabffy Elemérre, mint igazságszerető emberre emlékezett. Jakabffyról, mint politikusról beszélt a tanácskozást záró előadásában Bodó Barna politológus.

A kétnapos rendezvény Jakabffy Elemér sírjának valamint Páskándi Géza emléktáblájának megkoszorúzásával zárult.

Az eseményt az Anyanyelvápolók Szövetsége is támogatta.

 

Szöveg és képek: Kékesi Enikő

Leave a Reply