Közösség és nyelv

Múzeumpedagógiai Nívódíjat kapott A Magyar Nyelv Múzeuma

2015. szeptember 29. Nincs hozzászólás

Múzeumpedagógiai Nívódíjat kapott a PIM – A Magyar Nyelv Múzeuma. A minisztériumi és szakmai elismerést azok az intézmények kapják, amelyek kimagasló teljesítményt értek el magas színvonalú múzeumpedagógiai programjaikkal.

Tudásátadás élményszerűen

A Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma a Széphalmi Szó-Kincs-Tár(s) programmal érdemelte ki a nívódíjat. Ez az első hazai anyanyelvi múzeumpedagógiai program, amelynek középpontjában az anyanyelvi ismeretterjesztés és az élményszerű anyanyelv-pedagógia áll. A társtudományok segítségével erősíti a nyelvhasználói tudatosságot, ösztönzi a hagyományos kommunikációs formákhoz való visszatérést, kiemelt figyelmet fordítva a kézzel írás népszerűsítésére valamint a nyelvi öröm megélésére.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntő beszédében hangsúlyozta: a hosszan tartó és hasznosítható tudás elsajátítása érdekében újabb és újabb módszerekhez kell folyamodni, s ebben a tekintetben imponáló a múzeumpedagógia elmúlt évtizedbeli módszertani megújulása Magyarországon.
Hozzátette, a kor követelményeihez alkalmazkodó változtatásokra azért is nagy szükség van, hogy a tudásanyag a gyerekek bevonásával, élményszerű környezetben vésődhessen be.

Több ezer program a Múzeumok őszi fesztiválján

Az országos múzeumpedagógiai évnyitóval megkezdődött a 10. Múzeumok őszi fesztiválja, amely november 15-ig országszerte 150 múzeumban mintegy 1600 programmal várja az érdeklődőket. A fesztivál keretén belül természetesen A Magyar Nyelv Múzeuma is több programot szervez: lesz például vetélkedő Kazinczy lábnyomán vagy elmegyújtogató játék tanároknak. A programról további részletek itt olvashatók.

A Magyar Nyelv Múzeumával az Anyanyelvápolók Szövetsége a kezdetektől fogva együttműködik, a múzeum pedig 2014-től  az Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor otthona is egyben.

Szívből gratulálunk nekik ehhez a jeles elismeréshez!

Forrás: MTI, A Magyar Nyelv Múzeuma Facebook-oldal

Leave a Reply