Közösség és nyelv

Nagykorú lett a kisújszállási Kazinczy-verseny

2017. április 07. április 10th, 2017 Nincs hozzászólás

Tizennyolcadik alkalommal adott otthon a Dunától keletre fekvő megyék Szép Magyar Beszéd versenyének Kisújszállás városa. Idén az ország tíz keleti megyéjéből hatvannyolc 7-8. osztályos tanuló jutott a félországos döntőbe.

A versenyt megnyitó ünnepségre március 31-én került sor a Városháza dísztermében, ahol Kecze István polgármester köszöntötte a versenyző tanulókat, kísérő tanáraikat és szüleiket.

Az anyanyelv ünnepi eseményét méltató köszöntő beszéd utánKerekes Barnabásnak, az Anyanyelvápolók Szövetsége alelnökének, a Szóról-szóval anyanyelvi műsor szerkesztőjének előadása következett Fogyatkozó automatizmusaink címmel, mely szellemes és magával ragadó módján hívta fel a jelenlévők figyelmét korunk azon társadalmi problémáira, melyeket az emberi kapcsolatok közömbössége, az egymásra nem figyelés okoz, és amelyeket az információs technológia vívmányainak térnyerése egyre inkább felerősít.

Pintér Istvánné átveszi a Péchy Blanka-díjat

A megnyitó ünnepség későbbi részében egy rendhagyó dologra került sor, hiszen átadtak egy Péchy Blanka-díjat. A hagyomány szerint ezt az elismerést Győr városában adják át minden évben két-három, a nyelvművelés terén kiemelkedő eredményeket elért, a szép magyar beszéd ügyét régóta szolgáló általános vagy középiskolai tanárnak. Az idei egyik díjazott Pintér Istvánné Erzsike néni, a Baptista Alapfokú Művészeti Iskola tanára lett, aki áldozatos munkájával 18 éve lelkes segítője a Kazinczy-versenyeknek. Az elismerést Kerekes Barnabás és Wacha Imre adta át.

Megható pillanat volt, amikor Wacha Imre nyelvész, aki kezdetektől fogva zsűritagként, illetve elnökként érkezett a kisújszállási döntőre, megragadta az alkalmat, hogy életkorára tekintettel elköszönjön a versenytől és annak szervezőitől, részvevőitől. Helyét a zsűriben dr. Eőry Vilma vette át, aki a Magyar Nyelvstratégiai Intézet szakmai tanácsadója.

A verseny első fordulója péntek délután vette kezdetét a szabadon választott szöveg felolvasásával. A versenyzők sorszámuk alapján két bizottsághoz kerültek. Az egyik bírálóbizottságot Kerekes Barnabás, az Anyanyelvápolók szövetségének alelnöke, Kovács Zsuzsanna, a Szóról-szóval c. műsor szerkesztője, és Nagy Sándorné középiskolai tanár alkotta. A másik bírálóbizottság tagjai dr. Eőry Vilma, valamint Kovács Józsefné és Gömöri Árpád tanárok voltak.

Az első nap izgalmát követően a résztvevőknek lehetőségük nyílt egy kis kikapcsolódásra a Vigadó Kulturális Központban, ahol a Zichy Szín-Műhely előadását hallhatta a közönség Arany-balladák – másképp címmel. A társulat Arany János 11 legismertebb balladáját dolgozta fel az irodalom, a zene, a színművészet és a festészet segítségével.

A verseny második fordulója szombat reggel kezdődött a kötelező szöveg – egy Dóra Zoltán nyelvész tollából származó írás – felolvasásával. Ezt követően a délutáni napsütésben megannyi program várta a diákokat és kísérőiket a rendező iskola, a Móricz Zsigmond Református Kollégium, Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskola szervezésében. Lehetőség nyílt részt venni egy Kisújszállás irodalmi hagyományairól szóló filmvetítésen, az érdeklődők betekintést nyerhettek a ritkaságokat rejtő természetrajzi szertárba és múzeumba, részt vehettek egy városnéző sétán, de akinek strandolni vagy pihenni támadt kedve, az ezt is megtehette a Kumánia Gyógy- és Strandfürdőben.

Este már a lazításé, ismerkedésé volt a főszerep. A versenyzők a táncházban kapcsolódhattak ki, míg a kísérő tanároknak és szülőknek a Városháza dísztermében – finom fogások és születésnapi torta kíséretében – adódott lehetőség a szakmai tapasztalatok kifejtésére, jó hangulatú beszélgetésre. A fogadáson Tóth József főigazgató úr köszöntötte az est vendégeit, Kerekes Barnabás tanár úr pedig megköszönte az elmúlt 18 év szervező munkáját és méltatta a 18 esztendős „fiút”, azaz a kisújszállási Kazinczy-versenyt. („Hiszen a hölgyek életkorát csak 18-ig számoljuk.”)

Április 2-án, vasárnap reggel a zsűritagok szakmai tanácskozására került sor, majd dr. Eőry Vilma szakmai értékelését követően a verseny legnagyobb izgalommal várt része, a Kazinczy-jelvények, oklevelek és könyvjutalmak átadása következett.

36 tanuló kapta meg a Kazinczy-jelvény bronz fokozatát, 16 tanulót jó teljesítményéért kiemelt könyvjutalomban részesített a zsűri, és a 16 legeredményesebben szereplő tanuló arany Kazinczy-jelvényt vehetett át. Mindemellett 9 tanuló különdíjas lett.

Arany Kazinczy-jelvényben részesültek:

 • Böröcz Nándor – Bocskai István Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola (Páty), felkészítő tanár: Silinginé Zentai Ida;
 • Cziczk Dalma – Sugovicai Sportiskolai Általános Iskola (Baja), felkészítő tanár: Kapitány Viktória;
 • Elefánti Soma – Szentesi Koszta József Általános Iskola (Rád), felkészítő tanár: Sántháné Deim Alíz;
 • Horhi Márta Dóra – Rádi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola (Rád), felkészítő tanár: Saffarik Ildikó;
 • Ignáth Luca – Sashegyi Sándor Általános Iskola, Gimnázium és Rendészeti Szakközépiskola (Pomáz), felkészítő tanár: Barta Éva;
 • Kormos Anni Zsófia – Váci Földváry Károly Általános Iskola (Vác), felkészítő tanár: Kurdi Csabáné;
 • Orosz Luca Barbara – Nyárády Mihály Általános Iskola (Ramocsaháza), felkészítő tanár: Mártonné Szlávik Tünde;
 • Velkei Vanda – Váci Mihály Katolikus Általános Iskola (Nagykáta); felkészítő tanár: Horváthné Palkó Andrea;
 • Deák Borbála – Salgótarjáni Általános Iskola Kodály Zoltán Tagiskolája (Salgótarján), felkészítő tanár: Dobosné Máté Rita;
 • Hudák Lilien – Tokaji II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és AMI (Tokaj), felkészítő tanár: Hidasi Lajosné;
 • Kovács Bence – Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola (Hódmezővásárhely), felkészítő tanár: Daridáné Papp Erika;
 • Lerch Ábel – Fazekas Utcai Általános Iskola és AMI (Miskolc), felkészítő tanár: Lavotháné Horváth Ágnes;
 • Pál Kristóf – Debreceni Bolyai János Általános Iskola és AMI (Debrecen); felkészítő tanárok: Komáromi Csilla és Deczki Klára;
 • Schatz Adrienn – Tiszalöki Kossuth Lajos Általános Iskola és AMI (Tiszalök); felkészítő tanár: Lakatosné Orosz Ildikó;
 • Sebesvári Eszter – SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, Napközi Otthonos Óvoda (Szeged), felkészítő tanár: Bodnár-Puskás Edit;
 • Szikora Adél – Egri Lenkey János Általános Iskola (Eger), felkészítő tanár: Fehér Lászlóné.

Ugyanakkor – ahogy a verseny értékelésekor is elhangzott – mindenki győztes, aki a Szép Magyar Beszéd verseny kelet-magyarországi döntőjébe bejutott. A részvevő diákok lelkesedése, tanáraik elhivatottsága és munkája garanciául szolgál arra, hogy a közös „ügy” szolgálata továbbra is kiemelkedően fontos és nem hiábavaló.

„S ha lesz világ, amelyben

magyarul senki sem tud,

fátlan, kopár világ lesz,

nem vágyom benne élni.”

(Kónya Lajos: Szerelmes ének részlet)

Ponyokai Judit

Leave a Reply