Közösség és nyelv

Nem vagy egyedül – biztonsági csomag a kisebbségeknek

A Minority SafePack elnevezésű, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) által kezdeményezett kisebbségvédelmi csomag aláírási kampánya a végéhez közeledik – még 300.000 aláírásra van szükség.

A kisebbségek nagyban hozzájárulnak Európa nyelvi és kulturális sokszínűségéhez. Más európaiakkal közösen szeretnének az Európai Unió jövőjének meghatározói lenni; egy olyan jövőé, amelyben nem csak a hivatalos nyelveket és a domináns kultúrákat, hanem az őshonos kisebbségeket is számba veszik. A kisebbségi közösségek védelmet és támogatást akarnak identitásuk megőrzésében. Erről szól a Minority SafePack. – írják a kezdeményezők a Minority SafePack honlapján.

Az Európai Unióban mintegy 50 millió olyan személy él, aki egy nemzeti kisebbség vagy kisebbségi nyelvi közösség tagja. A FUEN a nemzeti kisebbségek szószólója a nemzetközi szervezetknél, kiemelten az Európai Unióban, az Európa Tanácsnál, valamint az ENSZ-nél és az EBESZ-nél. Kisebbségi biztonsági csomag kezdeményezése az EU-ra vonatkozó jogalkotást céloz, az összegyűjtött aláírásokat az Európai Bizottsághoz nyújtják be.

Amint az RMDSZ által működtetett jogaink.eu oldalon írják, az aláírásoknak, és a kezdeményezés politikai és civil támogatóinak az a szerepe, hogy bebizonyítsa: az EU-nak foglalkoznia kell a nemzeti kisebbségek védelmével. Az Európai Bizottság feladata kidolgozni az őshonos nemzeti kisebbségek jogait szavatoló törvénycsomagot, amelyet aztán minden tagállamnak alkalmaznia kell.

Ahhoz, hogy a kezdeményezés eredményes legyen, összesen legalább 1 millió aláírásra van szükség az EU legalább hét tagállamából. Most, alig több mint egy hónappal az aláírási kampány lezárta előtt kicsivel több mint 700.000 aláírás gyűlt össze. Ha nem sikerül, ez több évvel, akár évtizedekkel is visszavetheti az európai őshonos kisebbségek védelmének helyzetét.

A kezdeményezést bármilyen, 18. (Ausztriában 16.) életévét betöltött, az EU valamelyik tagállamában élő személy aláírhatja, akár papíron (Magyarországon pl. a postahivatalokban), akár online (de csak egyszer). A kettős állampolgároknak el kell dönteniük, hogy melyik ország állampolgáraként kívánják támogatni a kezdeményezést.

További információt, segítséget a jogaink.eu oldalon valamint a Minority SafePack Initiative honlapján találhatnak.

Leave a Reply