Közösség és nyelv

(Nem végleges) búcsú egy nagyszerű embertől

Az eszünkkel kénytelenek vagyunk felfogni, hogy testben csak néhány év-évtized adatik meg, aztán a földi utunkat bevégezzük. Emberi okoskodás: nagyon nehezen tudjuk elfogadni, hogy a szeretteink sem kivételek, az ő földi létük is véges, bármennyire fáj is. Az általam ismert, tisztelt, szeretett emberek közül ilyen örök lelki-testi életre szánt ember dr. Müller Ferencné, nekünk csak Jutka.

A budapesti Györffy István Utcai Gépíró és Gyorsíró Szakiskola, majd – egy névfelvételt követően – Radnai Béla Közgazdasági Szakközépiskola matematika–fizika szakos tanára, igazgatóhelyettese volt. Végtelenül pontos, megbízható, kedvesen szigorú, áldozatkész, a hagyományos értékeket mélységesen tisztelő ember és kolléga.

A Radnai-iskola igazgatóhelyetteseiként kilenc éven át szolgáltunk, a legnagyobb barátságban, egyetértésben, szeretetben, egymást segítve, a legkisebb koccanás nélkül. S bár – a tanított tantárgyakat tekintve – „reálista” volt, érdekelték a humán tárgyak is, rajongott a (komoly)zenéért, szerette a sportokat, ő maga gyakorolta is azokat.

Nem véletlen hát, hogy több mint három évtizede őt kértem-kértük fel, hogy legyen az Anyanyelvápolók Szövetsége szakmai és pénzügyi felügyeletét ellátó bizottságnak tagja, majd elnöke. Ő volt a legmegfelelőbb ember. Tette a dolgát, alázatosan, segítőkészen, a rá jellemző gondossággal, pontossággal – ahogy kell. A közgyűléseknek szánt beszámolói lényegre törőek, tömörek, világosak voltak, előadásukkor kerülve a „szerepléssel” sokszor együtt járó manírokat. Vallotta, gyakorolta: mert az Ügy, a Szolgálat a fontos, nem a magunk személye.

Az elmúlt években többször ránk ijesztett azzal, hogy visszavonulna, átadná a helyét valaki másnak. Aztán – Istennek hála – győzött az elkötelezettsége, ügyszeretete, s élete végéig velünk maradt. Elvesztésével most van okunk megijedni! Kényszerűen elfogadjuk a megváltoztathatatlant.

Hálás vagyok, hogy ismerhettem; hála, hogy együtt szolgálhattunk, hogy egy rendkívüli ember emlékét őrizhetjük. Felügyelőbizottságunknak örökös elnöke marad.

Fájó, hogy tartalmas földi élete lezárult. Nyugodjék békében!

 

Kerekes Barnabás

 

Képünkön Müller Ferencné az Anyanyelvápolók Szövetsége 2023-as közgyűlésén. Reiser György Lukács felvétele.

Leave a Reply