Közösség és nyelv

Novemberi Péchy Blanka-emléknap

Hagyományosan ebben az évben is megrendezték a Péchy Blanka-emléknapot a budapesti Gundel Károly Vendéglátóipari Szakközépiskolában. 28. alkalommal gyűltek össze középiskolás tanulók az ország számos pontjáról, hogy összemérhessék tudásukat. A verseny előtt megemlékezést tartottak többek között Deme László professzor úrról, aki idén ünnepelné 95. születésnapját.

November 12-én délelőtt mintegy tizenöt középiskolából érkeztek diákok az anyanyelvi versenyre. Az 1990 óta hagyománnyá vált megmérettetésre iskolánként négy fő jelentkezhet, különböző kategóriákban. Az eseményt Kóbor Zoltán, a házigazda iskola igazgatója nyitotta meg, aki köszöntésében megemlékezett az augusztusban elhunyt Czubor János egykori igazgató életéről, munkásságáról. Ezt követően Péchy Blankáról, a Beszélni nehéz!-mozgalom alapítójáról nézhettek meg tízperces filmet a jelenlévők, majd egy Ady-verset (Az én hadseregem) is meghallgathattak a versenyzők a legendás művésznő tolmácsolásában.

Deme László nyelvész idén lenne 95 éves, ennek alkalmából róla is megemlékeztek: a Duna Televízió által professzor úr Kazinczy-díjának átvételéről készített film megható pillanatokat elevenített fel. A megemlékezések után Kerekes Barnabás, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke a hagyományápolás fontosságára hívta fel a figyelmet. Vadász Zsuzsa, a Szóról – szóval rádióműsor társszerkesztője pedig a Beszélni nehéz!-mozgalom értékeit emelte ki.

A megnyitó után következett a vetélkedő, melynek öt kategóriája öt különböző helyszínen zajlott. A nyelvi csapatjátékban négyfős csoportokban mérkőzhettek meg a diákok, de egyénileg is indulhattak versmondó, szép kiejtés, kiejtésjelölő és helyesírás témakörben. A finom szendvicsek és tea elfogyasztása után következett az eredményhirdetés. Az első három helyezett kategóriánként oklevélben és könyvjutalomban részesült.

Jó hangulatú délelőttöt zárhattak mind a versenyzők, mind a felkészítő tanárok. Kóbor Zoltán igazgató úr és a Gundel iskola az elkövetkezendőkben is szívesen várja a Péchy Blanka-emléknap résztvevőit, így a szervezők bizakodón nézhetnek a jövő elé.

Gillich Katalin
Fotók: Végh Zsuzsanna

Mentés

Mentés

Mentés

Leave a Reply