Közösség és nyelv

Nyelvében él… a nemzetpolitika

2014. július 25. november 18th, 2020 Nincs hozzászólás
igen, tessék tusványos 2014

Az idei Tusványos (XXV. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor) keretén belül tegnap Nyelvi jogok. Nyelvi jogkirekesztés címmel szakmai tanácskozást szervezett a Nemzetpolitikai Kutatóintézet, amelyen Talpas Botond, az Igen, tessék! mozgalom elnöke mellett részt vett Szigeti Enikő (elnök, CEMO), Zsigmond József és Markó Attila (Mikó Imre Jogsegélyszolgálat), Ferenc Viktória (Nemzetpolitikai Kutatóintézet) és Gyeney Laura (Kisebbségi Jogvédő Intézet). Az alábbiakban az Igen, tessék! mozgalom e tanácskozáshoz kapcsolódó beszámolóját tesszük közzé.

Az ügyfelek anyanyelvű kiszolgálását és tájékoztatását bátorító Igen, tessék! mozgalom elnöke hangsúlyozta, az üzleti szférában nem szabályozzák törvények a nyelvhasználatot, ezért a jogérvényesítés helyett üzleti mintára épül a szervezet működése.

Az ügyfeleket magyarul is kiszolgáló partnervállalkozásokat gazdasági hálóba szervező Igen, tessék! mozgalom a kereslet és a kínálat logikája alapján működik – ismertette Talpas Botond. Független, szakmai kutatások támasztják alá, hogy a magyar ügyfelek hajlandóak bizonyos mértékben többet fizetni, ha használhatják anyanyelvüket.

Talpas rámutatott, a mozgalom feladata, hogy a keresletet és a kínálatot is bővítse. Olyan módszerekhez nyúlnak, mint például a 18 ezres példányszámban kiadott Igen, tessék! Kolozsvár közösségi havilap, vagy időszakos kampányokat szerveznek, amelyek a helyi közösségben a többnyelvűséget népszerűsítik.

Ferenc Viktória, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa úgy vélekedett, egy haszonra számító vállalkozónak országtól függetlenül mindenképpen érdemes az államnyelv mellett más nyelven is megszólítania az ügyfeleit.

Az Igen, tessék! mozgalomról
Az Igen, tessék! mozgalom célja, hogy a romániai magyar nyelvű közösségeket célzó kereskedőket arra ösztönözze, hogy a magyar anyanyelvű közösséget annak anyanyelvén, azaz magyarul szólítsa meg. Ezáltal egy kulturálisan érzékeny marketing alkalmazására buzdítják az Erdélyi kereskedőket, szolgáltatókat.
Ahogyan a mozgalom honlapja megtalálható: “Az anyanyelvhasználat lehetősége a vásárlók számára kényelemmel és az eladó irányában kedvező benyomással jár. A komfortérzet növelésén túl a többnyelvűséggel az adott közösség kultúrájának támogathatjuk: közismert ugyanis, hogy a kisebbségben élők az anyanyelvüket többnyire csak otthon, illetve jól behatárolt közösségi színtereken (például templomban vagy oktatási intézményekben) használják. A nyilvános nyelvhasználat bátorításával növelhetjük a nyelv használati értékét, megcáfolhatjuk azt a tévhitet, miszerint az csak az otthoni beszélgetésekre felel meg. Ez a hozzáállás jó irányba befolyásolja a közösségi öntudat erejét, az iskoláztatás nyelvválasztását, továbbá meggazdagodhat a nyelv szótára, javulhat annak presztízse.”

A beszélgetésen részt vett Szigeti Enikő, a Civil Elkötelezettség Mozgalom ügyvezetője és Horváth Kovács Ádám, elnök, továbbá Markó Attila és Zsigmond József, a Mikó Imre jogsegély szolgálat részéről, illetve Gyeney Laura, a magyarországi Kisebbségi Jogvédő Intézet munkatársa.

Az Igen, tessék! mozgalom sajtóközleménye

Leave a Reply