Közösség és nyelv

Nyelvi játékok Cegléden

2014. május 03. március 18th, 2017 Nincs hozzászólás
Nyelvi játékok Cegléden

A magyar nyelv hete eseménysorozatában országszerte zajlottak az anyanyelvi kultúra terjesztését szolgáló programok. Április 16-án, a megnyitó napján, Cegléden a helyi iskolák diákjai egy csapatbajnokság keretén belül anyanyelvi játékokon versenyeztek egymással.

A nyelvi játékoknak a ceglédi Kossuth Művelődési Intézet adott otthont. A nyelvi versenyre 3 iskolából összesen 4 csapat érkezett, akik az anyanyelvi játékokon keresztül mérték össze tudásukat és ügyességüket.

Az anyanyelvi játékokat az Anyanyelvápolók Szövetsége ifjúsági vezetőségének tagjai tartották. A játékok között különféle feladványok és szituációs gyakorlatok szerepeltek.

Az idei év kiemelt témája a tájnyelv, így maga a játék is ennek jegyében zajlott. A két órás program során szükség volt a csapatmunkára is, hiszen több olyan feladatot is meg kellett oldaniuk a tanulóknak, amelyeket csapatszellem nélkül nem tudtak volna sikeresen végrehajtani: ilyen volt például a szógyűjtögetés is.
A nyelvi játékokon keresztül a magyar nyelv sokszínűsége is megmutatkozott. Játszottak állatnevekkel, vegyjelekkel és városnevekkel is.

A tanulók egy tartalmas délutánt tölthettek el a ceglédi művelődési intézet dísztermében, a legjobb csapat pedig könyvjutalommal térhetett haza. Az ilyen jellegű nyelvi játékok, amellett, hogy szórakozási lehetőségnek is kiválók, az anyanyelvi kommunikáció megfelelő elsajátításához és a nyelvi képességek fejlesztéséhez is hozzájárulnak. Emellett a diákok megtanulnak csapatban és egyénileg is dolgozni, valamint a szituációs játékokon keresztül megnyilvánulni mások, idegenek előtt is.

Muszka Ágnes

Leave a Reply