Közösség és nyelv

Nyelvi játékok Szegeden a magyar nyelv napján

2015. november 18. március 15th, 2017 Nincs hozzászólás

Középiskolásoknak rendezett nyelvi játékokból álló vetélkedőt az Anyanyelvápolók Szövetsége szegedi területi egysége a Szent-Györgyi Albert Agorában. Ez is része volt annak az országos programsorozatnak, melyet a november 13-i magyar nyelv napja alkalmából szerveztek.

Emlékezés Lőrinczére

A nagy nyelvi játék előtti megnyitó műsorban a közönség Lőrincze Lajos nyelvész, nyelvjáráskutatót ismerhette meg. 2015 Lőrincze-emlékév, aki szinte napra pontosan 100 éve, 1915. november 24-én született. A műsort a Gábor Dénes Középiskola és a Karolina Gimnázium egykori és jelenlegi diákjai adták elő. A szünetben az érdeklődők egy kiállítást is megnézhettek Lőrincze Lajos életéről és munkásságáról.

Nyelvi játékok a szavakkal

Összesen 9 négyfős csapat jelentkezett a vetélkedőre, így képviselve iskolájukat. A versenyzők között voltak a vajdasági Óbecsei Gimnázium növendékei is, de részt vett a Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi, Déri Miksa, Gábor Dénes, Kőrösi József, Vedres István, Kossuth Zsuzsa tagintézménye, a Deák Ferenc Gimnázium, valamint az SZTE (Ságvári Endre) Gyakorló Gimnázium tanulóiból álló csapat is.

A 11 feladat közt vegyesen voltak írásbeli és szóbeli feladatok, olyanok, melyek csapatmunkát, a diákok aktív részvételét igényeltek. Legtöbbjük játék a szavakkal, voltak tájszavakhoz kapcsolódó kérdések, J-Ly totó, nyelvtörők és még mutogatás is, melyben ismert közmondásokat kellett kitalálni. A játék végig jó hangulatban telt, a csapatok szívvel-lélekkel vettek részt a feladatok megoldásában. A feladványokat Némethné dr. Balázs Katalin, az esemény ötletgazdája és szervezője, a SzSzC Gábor Dénes Szakközépiskolájának tanára állította össze.

Az esemény célja a magyar nyelv napjáról és Lőrincze Lajosról való megemlékezésen túl egy közösségi, anyanyelvi esemény létrehozása, a szegedi középiskolások bevonása, az anyanyelvápolására való buzdítás, valamint annak bemutatása volt, hogy milyen szép és játékos nyelv a magyar.

A vetélkedő után senki nem távozott üres kézzel, az első három helyezett értékes könyvjutalomban részesült, valamint minden csapat hazavihette a szóbeli feladatokért járó „ehető pontokat”, vagyis cukorkákat, csokikat. A játékot végül az SZTE Gyakorló Gimnázium, korábbi nevén Ságvári csapata nyerte, de ahogy a szervezők is mondták, itt most tényleg inkább a részvétel volt a fontos, és mindenki hazavihetett valami pluszt.

A játékos délután a Szent-Györgyi Albert Agorában kapott helyet. Nem ez az első ilyen jellegű rendezvény itt, tavaly, szintén a magyar nyelv napjához kapcsolódóan egy ünnepi Kazinczy-gála került megrendezésre, melyen egykori, Kazinczy-érmes diákok, népdalénekesek, hangszeres előadók léptek fel. Pár hónappal később, ugyanitt tartották meg a Szép magyar beszéd verseny Csongrád megyei döntőjét, mely az ország egyik legnagyobb és legszínvonalasabb fordulója. Az anyanyelvápolók szegedi csoportja és az Agora együttműködésének köszönhetően több hasonló program kerülhet majd megrendezésre.

Barna Dávid

Leave a Reply