Szemle

Nyelvi problémák napjainkban – az Édes Anyanyelvünk áprilisi számából

2015. április 26. március 18th, 2017 Nincs hozzászólás

Az Édes Anyanyelvünk áprilisi számában ismét minden olvasónk kedvére válogathat a rengeteg érdekes írás között. Ezekben a cikkekben olvashatunk a segédigék általános iskolai oktatásáról és a félpénz kifejezésről.

A segédigék problémái

Csombor Rita gyakorló magyartanár és Lengyel Klára egyetemi docens beszélgetését olvashatjuk az újságban. A magyar oktatásban nagy probléma az, hogy a segédigéket nagy problémának számít, hogy nem kezelik a megfelelő helyen a segédigéket és azok nyelvbeli szerepét.

Ezek elhanyagolása akár az idegen nyelv tanulásának rovására is mehet:

„Amennyiben a tanítandó idegen nyelv grammatikai ismeretei között szerepel a segédige, úgy érdemes a magyar nyelvtanban is bemutatni, hogy a tanuló jobban megértse szerepét a mondatban” – nyilatkozta Lengyel Klára. Viszont azt, hogy a nyelvtanuláshoz szükségesnél magasabb szinten kelljen ismerniük a diákoknak segédige szófaját, azt nem tartja relevánsnak.

Vajon létezik-e félpénz?

Büky László cikkében sok oldalról megvilágított elemzést kapunk a félpénz kifejezés etimológiájáról. Legtöbbünk bizonyára az „Én elmentem a vásárba félpénzzel…” kezdetű dalból ismeri ezt a kifejezést – és nagy valószínűséggel csak itt találkoztunk vele életünk során. A cikkben viszont új információkkal lehetünk gazdagabbak a félpénzt illetően, nemcsak jelentését, hanem eredetét illetően is.

Ezek mellett még olvashatunk a matiné tényleges időpontjáról, a világ sokféleségéről, illetve az ifjúsági mellékletben az anyanyelvápoló.hu-ról és az ASZISZ Média 2015 képzésről is.

Az Édes Anyanyelvünk áprilisi száma és az ifjúsági melléklet digitálisan itt olvasható »

Nagy Dóra Sarolta

Leave a Reply