Ismeret és nyelv

Nyelvlesen – Kalandozások a nyelv körül

2014. március 29. március 18th, 2017 Nincs hozzászólás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma 2013 elejétől a budapesti irodalmi múzeum főosztályaként működik. A sikeres együttműködés egyik nagy eredményeként március 27-én 16 órától új állandó kiállítás látható Széphalmon, a földszinti kiállítóteremben, Nyelvlesen. Kalandozások a nyelv körül címmel.

A bemutató különlegessége, hogy nem statikus ismeretátadásra, bemutatásra épül, inkább múzeumpedagógiai tapasztalatokon alapuló szerepjáték, melynek során a látogatók az érdekes, szórakoztató információk mellett egyben reflektáltabbá válhatnak saját és környezetük nyelvhasználatára is.  A kalandjáték során a vendégek jobban bele tudják élni magukat a tárlat miliőjébe, ezért könnyebben rögzül az átadni kívánt információ. Erre a fajta forgatókönyvre kevés példa van nemcsak Magyarországon, de Európában is, így a széphalmi intézmény nemcsak iránykövető lesz, hanem úttörője is e stílusváltásnak.

A keretül szolgáló szerepjátékban a látogató három különböző személy alakját öltheti fel, mintegy varázsszemüvegen át látja a különböző tartalmakat, a pályákat feladatok megoldásával járja be. Az ismeretszerzés a felületek között való fizikai mozgással, a látványos, multimédiás pontok megtekintésével kapcsolódik össze a nyelvek keletkezésének, elsajátításának, használatának, rögzítésének, a szóbeli és írásbeli kommunikáció sajátosságainak kimeríthetetlen témái között.

A szerepjáték alapja egy valós esemény, egy tűzvész Kazinczy korából (1819), melyben iratok tűntek el. A látogatók ifjabb Wesselényi Miklós, Kőrösi Csoma Sándor, Kazinczy Eugénia alakját ölthetik fel, és a választott korszak hangulatához hű, igazi rejtvényeket fejthetnek meg. Nem érintőképernyős, számítógépes, hanem valódi játékok vonzzák majd a látogatót (sakk, mérleg, titkosírás, körző).

A kiállítás célja, hogy az iskolai oktatásban egyre kisebb népszerűségnek örvendő és sokszor a pedagógusok által az irodalom javára háttérbe szorított magyar nyelvi oktatást vonzóbbá tegye, közérthető módon mutassa be a nyelvészet hagyományos területeit és aktuális problémáit.

A Nyelvlesen című tárlat kiemelt célja az is, hogy a megtapasztalt élményeken keresztül megerősítse, hitelesebbé, valóságosabbá tegye a kötődést az anyanyelvhez, segítse a nyelvben érzékelt változásokhoz való érzelmi viszony tudatosítását, gyakorlati példákon mutassa be a magyar nyelv rugalmasságát, alkalmazkodókészségét.

A megnyitóünnepségen a vendégeket E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója köszöntötte, beszédet mondott Szabó T. Anna író, költő. A tárlatot Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára nyitotta meg. A legféltőbb kincs. Képzelt levelek Kazinczy Ferenc és a magyar nyelv világából címmel a sátoraljaújhelyi Lavotta János Művészeti Iskola növendékei (Dombóvári János művészeti vezetésével) és az V. István Katolikus Gimnázium és Szakközépiskola tanulói (Mirájder Katalin és Orosz Fábián) adtak ünnepi műsort.

Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma 

Leave a Reply