Ismeret és nyelv

Nyelvlesen – új kiállítás nyílik Széphalomban

2014. március 09. november 18th, 2020 Nincs hozzászólás
Nyelvlesen

Március 27-én nyílik meg a Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma új, állandó kiállítása, a Nyelvlesen. A kiállítás nem statikus ismeretátadásra, bemutatásra épül, inkább egy múzeumpedagógiai tapasztalatokra épülő szerepjáték, melynek során a látogatók az érdekes, szórakoztató információk mellett egyben reflektáltabbá válhatnak saját és környezetük nyelvhasználatára is. 

Múzeumpedagógia és nyelvészet egy helyen

A Nyelvlesen kiállítás keretéül egy szerepjáték szolgál, amely során a látogató három különböző személy alakját öltheti fel, mintegy „varázsszemüvegen át” látja a különböző tartalmakat, a pályákat feladatok megoldásával járja be. Az ismeretszerzés a felületek között való fizikai mozgással, a látványos, multimédiás pontok megtekintésével kapcsolódik össze a nyelvek keletkezésének, elsajátításának, használatának, rögzítésének, a szóbeli és írásbeli kommunikáció sajátosságainak kimeríthetetlen témái között.

A kiállítás célja, hogy az iskolai oktatásban egyre kisebb népszerűségnek örvendő és sokszor a pedagógusok által az irodalom javára háttérbe szorított magyar nyelvi oktatást vonzóbbá tegye, közérthető módon mutassa be a nyelvészet hagyományos területeit és aktuális problémáit.
A tárlat kiemelt célja az is, hogy a megtapasztalt élményeken keresztül megerősítse, hitelesebbé, valóságosabbá tegye a kötődést az anyanyelvhez, segítse a nyelvben érzékelt változásokhoz való érzelmi viszony tudatosítását, gyakorlati példákon mutassa be a magyar nyelv rugalmasságát, alkalmazkodókészségét.

Már épül a kiállítás

A kiállítótérben már húzzák fel a falakat, és a szinopszis alapján készülnek az enteriőr tervei is. Hogy ez a környezet minél hangulatosabb legyen, és a múzeumpedagógiai tapasztalatokra épülő szerepjátékokba a látogatók jobban bele tudják élni magukat, a múzeum korhű tárgyak gyűjtésébe kezdett. Így felajánlásával most bárki hozzájárulhat az új, állandó tárlat „csinosításához”. A Sajdik Ferenc által készített Kazinczy-rajz – amely ismerős lehet a Nyelvet öltünk busz egykori vendégeinek – visszatérő szimbóluma lesz az új kiállításnak.

Színesítse Ön is a tárlatot!

A múzeum a következő tárgyakat várja tartós letétbe a Nyelvlesen című tárlat színesítéséhez: íróasztal; kéziratmásolatok (levelek, szólisták); régi bőrkötésű könyvek, oklevélmásolatok; iratkötegek (félbehajtott, zsinegelt); gyermektárgyak (kisszék, ülőke, babakelengye, főkötő); fonott, füles papírkosár, nagyméretű utazóbőrönd; fa hajóbőrönd; nagyméretű kosár, háton, karon hordható, vászonfedeles; gyertyatartó, levélnehezék, cserép, porcelán tintatartó; bőrzacskó; irattárca; könyvállvány; nagyméretű gyertya; nagyméretű bőr irattartó; fahordó (max. 70 cm átmérő); borosüveg; korsó; kulacs; cserépedények; rézedények; poharak; úti palacktartó fadoboz; tálalóeszközök; konyharuha; kötény; vágódeszka; köpeny, kucsma, kalap, bekecs; kesztyű, sétapálca, -bot; tűzikutya; kandallókellékek; cseréptál; csillár (gyertyás vagy beleilleszthető); kártya; sakk (készlet nélkül is); régi kockajáték.

Forrás: A Magyar Nyelv Múzeuma

Leave a Reply