Játék és nyelv

Nyelvőrző a televízión túl – a közmédia napján

2014. szeptember 08. március 18th, 2017 Nincs hozzászólás

Szombaton több tízezres tömeg vett részt A közmédia napján, ahol a látogatók színes programok keretében ismerkedhettek meg a rádió- és televízióműsorok készítésének rejtelmeivel. A nagyszabású rendezvényen a Nyelvőrző is bemutatkozott. A kulturális műsorok színpadán Mészáros Katalin beszélgetett az alapító szerkesztő Matula Ágnessel, Kerekes Barnabás játékvezetővel és a műsorkészítésben rendszeresen közreműködő anyanyelvápoló fiatalokkal.

A Nyelvőrző a Duna Televízió legrégebbi műsora, februárban ünnepli 20. születésnapját. Bár az évek során többször átalakult, népszerűsége töretlen. A Millenáris programján is számos érdeklődő gyűlt a színpad köré. A beszélgetés során szó esett a műsor – időnként nehézségekkel tarkított – történetéről, jelenlegi helyzetéről és céljairól. Nem véletlen, hogy az Anyanyelvápolók Szövetségének tagjai is megjelentek az eseményen, hiszen a Nyelvőrző szoros kapcsolatban áll a nyelvművelő mozgalommal.

Az ifjúsági tagozat vezetőségi tagjainak segítségével rendszeresen tudósít a szövetség eseményeiről. Ez nem csak reklám, hanem egyúttal közösségépítés is. A műsor célja ugyanis, az ismeretterjesztés és értékőrzés mellett az is, hogy összefogja a határon innen és túl élő, a nyelvművelés iránt fogékony nézőket. Változatos programokkal igyekeznek minél szélesebb közönséget megszólítani, netán megmozgatni – mondták a készítők, majd ezt be is mutatták.

A rövid beszélgetés után a játékos adásokból kaptak ízelítőt a látogatók. A Nyelvőrző állandó szereplői – Muszka Ágnes, Kerekes Zsolt, Pölcz Ádám és Terjéki Tamás – nyelvi játékokkal tette próbára a közönség találékonyságát. Az agytornában szívesen vettek részt a jelenlévők, a gyerekektől egészen az idősekig.

A közmédia napja az egyik legnívósabb esemény, ahol az anyanyelvápoló mozgalom képviseltette magát. A bemutatkozás jó hangulatban telt, és lelkes fogadtatásra talált. Reméljük, hogy ez a rövid, de tartalmas program még több nézőt vonz majd a Duna Televízió képernyője elé.

Dömötör Andrea

Leave a Reply