Közösség és nyelv

Októberi évnyitó tanácskozás

2021. december 29. február 28th, 2022 Nincs hozzászólás

2021. október 2-án Budapesten a Baár–Madas Református Gimnáziumban találkozhattunk az Anyanyelvápolók Szövetségének hagyományos évnyitó tanácskozásán. A mozgalmas délelőtt történéseit Kerekes Barnabás tanár úr idézi fel.

Matula Ágnes, a Duna Televízió Arany Kazinczy-díjas szerkesztője köszöntötte az egybeseregletteket, majd archív televíziós műsorok részleteinek bejátszásával segített felidézni Deme László professzor úr alakját. Megható volt. Meg hasznos is, mert sokan ekkor szembesültek azzal, hogy nyelvművelő tizenéveseink alig néhány évesek voltak, amikor – tíz évvel ezelőtt – Professzor urat elveszítettük. S persze ne feledjük megemlíteni, hogy Deme tanár úr éppen száz évvel ezelőtt született. Életbölcsességei ma is lenyűgözőek.

Találkozónkat az Anyanyelvápolók Szövetsége irodavezetőjének, Kovács Zsuzsannának az észhez-szívhez szóló köszöntőjével folytattuk, majd felidéztük 2021 nyarának történéseit. Először Szabó Mária tanárnő, a szegedi karolinások szakkörvezetője számolt be a Beszélni nehéz! körök vezetőinek táboráról, képben-hangban is megidézve a megnyitó pillanatait.

Az események időrendjét követve az Aranka Társaság ifjúsági táboráról hallhattunk beszámolót a kolozsvári Burkhardt Zsófiától, s megnézhettük azt a szórakoztató kisfilmet is, amelyet néhány táborlakó készített. Még azok is mulatságosnak találták a feliratozott filmkockákat, akik személyesen nem voltak részesei az eseménynek. Ezután az Anyanyelvápolók Szövetsége 28. ifjúsági táborának programpontjairól két beszámolót is meghallgathattunk; ugyanarról kétféle hangszereléssel.

A csíkszentmártoni Kovács Karola az elszakított területekről érkezett fiatalok szemszögéből értékelte a széphalmi tábor eseményeit, Buzás-Kaizler András, a Baár–Madas növendéke az elsőbálozó honiak „táborlátásáról” beszélt. Majd következett az elmaradhatatlan mókás film levetítése.

Ezután Reiser György és Márton Richárd ifjúsági vezetőségi tagok egészítették ki a látottakat-hallottakat. A jelenlevők igen mulatságosnak találták a délvidéki, bácsföldvári palacsintafesztiválról szóló beszámolót. Bármennyire is meghökkentő: az ASZ ifjúsági tagozatának vezetőségi tagjai a palacsinta-költemények elkészítésén túl civil szervezetünk népszerűsítése végett utaztak a vajdasági településre. A képes beszámolóból kiderült: átütő sikerrel, ugyanis megnyerték a palacsintakészítő versenyt, s ezt a tényt hiteles oklevéllel is igazolták. Sokan felkeresték az ASZ logójával ékesített sátort, érdeklődvén szövetségünk tevékenységéről. A Reiser György – Barthalos Márton – Márton Richárd – Virág Evelin vezette csapat azzal is meglepte az évnyitó tanácskozás résztvevőit, hogy a találkozó előtti éjszakán-hajnalon sütöttek közel száz palacsintát, a győztes recept szerint, s megvendégelték az összeseregletteket. Nagyvonalúságukat, nagylelkűségüket az is mutatja, hogy Bácsföldváron a palacsinták árusításából befolyt összeget egy gyermek gyógyítására ajánlották fel. A délvidéki főszervező, Bata Dórián az ASZ ifjúsági tagozatának vezetőségi tagja is, így kettős minőségében egészíthette ki a magyarországi fiatalok beszámolóját. A nyári események felidézését követően összeraktuk a 2021/22. tanév anyanyelvi naptárát.

A hozzászólások során a nyíregyházi Lakatos Sándorné és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron-körösök vezetője, Vass Rozália a fiatalok elkötelezettségét, ügyszeretetét dicsérte – hozzáteszem: joggal. Noha kissé elhúzódott a találkozó Baár–Madas-beli programja, közel harmincan a résztvevők közül elzarándokoltak a Fiumei úti sírkertbe, Péchy Blanka síremlékéhez. S a mozgalomalapító Művésznőre emlékezés és a virágok elhelyezése után még arra is futotta sokak erejéből, hogy egy temetői sétával fejezzék be a nap programját. Ennek során felkerestük – többek között – Ady, Jókai, József Attila, Arany, Vörösmarty síremlékét. Tartalmas, eseménydús napot zártunk.

Kerekes Barnabás

Fényképek: Reiser György Lukács

A fényképekből készült összeállítás a kapcsolódó galériában tekinthető meg.

Leave a Reply